Tako to radi kutjevački gradonačelnik Josip Budimir: Gotovo godinu dana preminulu osobu vodi da je član Nadzornog odbora gradske tvrtke – popularne Europske razvojne agencije

Autor: D.K.

Prije gotovo godinu dana preminuo je Branko Rezo koji je bio član Nadzornog odbora gradske tvrtke ERA – Razvojne agencije grada Kutjeva koja je zapošljavala u 2020. godini prema službenim pokazateljima četiri „stručna i kompetentna“ zaposlenika. Koliko ih trenutno ima „uhljebljenih“ teško je doći do tog podatka ali svakako po dobivanju točnih brojki tu ćemo informaciju iznijeti.

Vratimo se na odgovornost osnivača gradske tvrtke, grada Kutjeva i njenog gradonačelnika Josipa Budimira koji je po funkciji predsjednik Skupštine tog društva. S pravom se možemo pitati je li moralno u jednom službenom državnom registru voditi da je preminula osoba član nekog trgovačkog društva. Zar se nije trebalo naći za shodnim i pronaći zamjenu za tu osobu kako bi ERA ipak imala kakav takav Nadzorni odbor za kojeg doznajemo da gotovo niti ne funkcionira, ne održavaju se redovite sjednice, ne donose određeni zaključci, ne vrši uvid u poslovanje i sl.

Na taj problem smo ukazali gradskoj upravi još u ožujku ove godine te na naš upit dobili slijedeći odgovor:

-Skupština društva, odnosno gradonačelnik Josip Budimir, još uvijek nije imenovala novog člana Nadzornog odbora koji će zamijeniti pokojnog gospodina Branka Rezu. Nakon donošenja odluke od strane Skupštine društva te potpisane izjave o pristanku obnašanja dužnosti člana isti dokumenti biti proslijeđeni nadležnom trgovačkom sudu – navodi se u dijelu odgovora kojeg smo prilili iz grada Kutjeva.

I sad opet s pravom možemo ponovno postaviti pitanje zar „prezauzeti“ gradonačelnik Budmir uslijed brojnih obveza u zemlji i inozemstvu nije imao toliko vremena izabrati novog člana kako bi se određeni akti proveli u nadležnom Trgovačkom sudu.

Što se tiče sjednica Nadzornog odbora iz grada Kutjeva smo dobili odgovor da je od studenoga 2020. do 5. travnja 2021. godine održana jedna sjednica na kojoj su „navodno“ dva preostala člana Nadzornog odbora prihvatili Plan rada i Financijski plan ERA-e za 2021. godinu. U razgovoru s jednim od dva člana Nadzorna odbora nismo dobili potvrdu da je kao takva sjednica ikad održana iz kojeg smo razloga poslali upit i zatražili preslike svih zapisnika sa sjednica Nadzornog tijela ERE u periodu od 1.studenoga 2020. do dana 13.rujna 2021. godine. Hoćemo li taj podatak i dokumente dobiti ostaje nam za vidjeti.

U odgovoru iz grada Kutjeva nadalje navode da je Nadzorni odbor ERA-e na toj jednoj održanoj sjednici prihvaćen Plan rada i financijski plan agencije za 2021. godinu te da će se izvješće o radu za 2020. godinu te financijsko izvješće agencije za 2020. godinu biti usvojeno u zakonskom roku te da je isto dano na uvid i prezentirano vijećnicima Gradskog vijeća Grada Kutjeva na posljednjoj održanoj, 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Kutjeva od 11. ožujka 2021. godine. Taj podatak da je pred vijećnicima ikad bilo na razmatranju nismo mogli pronaći u javno dostupnim dokumentima koji su objavljeni na stranicama grada Kutjeva.

Trebali što reći na sve navedeno i napisano ostavljamo čitateljima i onima koji će određene poteze kritizirati, a za očekivati je da će biti i onih koji će sve to braniti i tražiti različita opravdanja.

Više iz kategorije