Tako su grožđe nekada brali brojni požeški vinogradari uz futunjaše, konjsku zapregu i drvenu burad /FOTOGALARIJA/

Autor: DK

Kako se bralo grožđe u požeškom vinogorju tijekom prve polovine prošlog stoljeća danas se još jedino moglo vidjeti ovih rujanskih dana u vinogradu Miše Horvata. On i njegov bratić Nenad Horvat Bracika taj posao obavljaju uz konjsku zapregu i futunjaše koristeći se priborom starim više od stoljeća, onako kako su to naučili od svojih djedova.

-Sva ta burad, sreze, prosići, rebrača i drvene futunje pa i veliki lijevak, sve je to staro više od 130 godina, a preostalo je još od našeg djeda Imre – ističe zadovoljno gazda Mišo.

Omanji vinograd je smješten nedaleko kapele Svetog Vida iznad Trga Sv. Trojstva pokraj vinogradarskog puta kojom se preko Fratrovice spušta u središte grada. Odavde se Požeška kotlina  vidi ko na dlanu .

Petnaestak berača, uglavom  Mišina i Bracikina rodbina i prijatelji, posao su obavili do podneva. Uz pjesmu popila se pokoja čaša odlične Mišine graševine, ali uz to i dobro objedovalo

Tehnološki napredak ipak se vidi na svakom  koraku pa i kod Horvatovih unatoč pokušajima da se tome odupru. Neizostavni su tako plastične bačve i futunje, traktor i sve što nosi suvremena proizvodnja.

Konji sa zapregom i ručna prerada su nostalgija za prošlim vremenima i pokušaji da se ne zaboravi tradicija, koja ovdje nosi zlatnu patinu. Baš kao i graševina koju  prerađuju ručno.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »