Svjetski dan zaštite ozonskog omotača: Predstavnici Komunalca Požega organizirali predavanja za osnovnoškolce

Autor: D.K.

POŽEGA – Svjetski dan zaštite ozonskog omotača obilježen je jučer u požeškim osnovnim školama. Prezentacije učenicima nižih razreda osnovnih škola su održale predstavnice tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Jasna Relić, rukovoditeljica Razvojno-tehničkog sektora i Lidija Galić, referentica za edukaciju i odnose s javnošću.

– Ozonski omotač dio Zemljine atmosfere koji se nalazi od deset do pedeset kilometara iznad njezine površine i štiti je od štetnog Sunčeva ultraljubičastog zračenja tako da ga upija. Znanstvenici su sedamdesetih godina prošlog stoljeća otkrili da ozonski omotač postaje sve tanji i da nastaju „ozonske rupe“ koje je uzrokovao je čovjek svojim djelovanjem, osobito snažnim razvojem industrije. Ujedinjeni narodi su 16. rujna proglasili Međunarodnim danom zaštite ozonskog omotača. Na taj je dan 1987. godine potpisan Protokol iz Montreala kojim se kontrolira upotreba supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Do danas ga je potpisalo oko 200 zemalja, među kojima i Hrvatska. Potpuna obnova ozonskog omotača očekuje se tek nakon 2050. godine – rečeno je na prezentaciji.

Predstavnice Komunalca Požega d.o.o potom su upoznale učenike što oni mogu napraviti u svojim domovima da bi zaštitili ozonski omotač, a kao jedan od načina istaknuto je kompostiranje. Naime, požeška komunalna tvrtka podijelila je 1.200 kompostera domaćinstvima na području Požege te kante i vreće za odvojeno prikupljanje otpada.

-Sve je to itekako važno za očuvanje okoliša jer ne samo da se značajno smanjuje količina otpada koji se odlaže na odlagalište, već se kompostiranjem smanjuje stvaranje stakleničkog plina metana koji doprinosi klimatskim promjenama i nastajanju ozonske rupe – istaknula je Lidija Galić.

O zakonskim propisima koji se poštuju prilikom odlaganja otpada na odlagalištu „Vinogradine“ govorila je potom Jasna Relić.

Prezentacijama u školama prisustvovalo je oko 150 učenika, a najviše ih je zanimalo koliko je potrebno da „ozonska rupa“ zacijeli i što mi možemo napraviti po tom pitanju. Učenici su pogledali prigodni crtić Ozzy Ozone, a školama su na kraju darovani globusi te edukativni materijali o važnosti i načinu kompostiranja.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot