Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Svjedočanstvo požeškog heroja Miljenka Crnjca o ratu i slavnoj 123. brigadi: "Hvala ti Crni što si imao petlju!"

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Svjedočanstvo požeškog heroja Miljenka Crnjca o ratu i slavnoj 123. brigadi: Požega.eu | Svjedočanstvo požeškog heroja Miljenka Crnjca o ratu i slavnoj 123. brigadi:

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED



POŽEGA - Dvorana Glazbene škole u Požegi bila je pretijesna za mnogobrojne Požežane, branitelje i prijatelje generala u miru Miljenka Crnjca čija je knjiga "Tada je trebalo imati petlju" večeras predstavljena u Požegi. Svjedočanstvo je to o predratnim i ratnim zbivanjima u Požeštini kada je, kako sam Crnjac kaže, doista trebalo imati petlju. - Trebalo je imati hrabrosti ilegalno nabavljati oružje usprkos napetoj situaciji koja je tada vladala u Hrvatskoj. Trebalo je imati hrabrost koju smo mi Požežani, kao i većina gradova kontinentalne Hrvatske, imali da bi zauzeli kasarnu JNA. kako nam je tada bilo i kakav rizik je postojao najbolje zna Željko Samardžija koji je obilazio minirana skladišta u kojima je bilo i gorivo. Treći razlog je što smo imali petlju krenuti u napadna borbena djelovanja samo mjesec i pol dana nakon formiranja 123. brigade. Uspjeh smo doživjeli zbog pravovremene organizacije i zbog toga što smo već u zimu 1990. godine krenuli u proizvodnju oružja. Ova će nas knjiga podsjetiti na te, po meni, dane ponosa i slave - poručio je u svom pismu, koje je na promociji u Požegi pročitala njegova kćer Tena, general pukovnik Miljenko Crnjac.

Danas teško bolestan, prikovan za postelju Crnjac je dodao: "Ljudski život prolazi i nestaje, ali vaša i naša djela ostaju vječna". Vojnički i hrabro, Crnjac je u svom pismu podsjetio na zasluge Ante Božića, Drage Matoševića, Ante Bagarića, Željka Samardžije, ali i mnogih drugih suboraca te Požežana koji su mu pomogli u realizaciji ove knjige. Na 240 stranica, kroz osam poglavlja, knjiga realno i istinito, bez uljepšavanja ili prikrivanja pojedinosti, podsjeća na zbivanja tijekom Domovinskog rata. Tu su i brojne fotografije branitelja koji su sudjelovali u obrani Zlatne doline. Poseban je naglasak stavljen na osnivanje i djelovanje 123. brigade na čijem je čelu Crnjac bio tijekom najzahtjevnijih i najtežih ratnih dana.

U poglavlju "Oni su imali petlju, bili su prvi u ZNG-u" navodi imena ljudi koji su ponijeli najveći teret toga vremena, a potom i tijek obrane Požeštine prisjećajući se s posebnim pijetetom poginulih i ranjenih branitelja. - Hvala vam što ste imali petlju, prvenstveno vi generale što ste stali na čelo najponosnije, legendarne 123. brigade. Ja kao Požežanin se osjećam iznimno ponosnim kad god se priča o Domovinskom ratu jer vi ste tada pokazali što znači biti Hrvat, biti hrabar i obvezujemo se da ćemo provoditi san za koji ste se vi "bacili na glavu" bez straha što će biti sutra. Ja ću se "baciti na glavu" pa iako poginuo, u pokušaju da Hrvatska bude onakva kakvu ste vi sanjali - poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Na promociji knjige u Požegi je danas došlo i 12 hrvatskih generala. - Svi smo tada imali petlju, petlju da imamo slobodnu i neovisnu republiku Hrvatsku. Trebalo je imati petlju i biti na čelu 123. brigade koja je sudjelovala u oslobađanju zapadne Slavonije, Pozdravljam te Crni u ime 12 generala koji su s tobom bili rame uz rame i koji su danas ovdje Hvala ti Crni - poručio je general Marinko Krešić u ime Generalskog zbora i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. - Dugo se ova knjiga iščekivala. Hvala Bogu da je završena jer znamo da je Miljenko u jako teškom stanju. Krenuo ju je pisati davno, no jedno je vrijeme sve bilo stalo da bi opet krenuo s pisanjem kada se pojavila bolest. Hvala Bogu, ugledala je svjetlo dana - rekao nam je Miroslav Crnjac, brat Miljenka Crnjca.

- Ponosna sam jer puno je truda uloženo u to, posebice zbog cijele životne situacije u kojoj se našao. Dugo je vremena prošlo da napokon iziđe na vidjelo sve što je tata držao u sebi. Bila sam jako mala kada se razbolio. U vrijeme kada me najviše sve to počelo zanimati više nije mogao govoriti. Ponosna sam na sve što je prošao i na cijelu obitelj jer u svemu smo tome zajedno. Pomogli smo svi da tata napokon kaže svoju stranu. Ponosna sam i presretni smo - s puno nam je emocija rekla Tena Crnjac, generalova kćer. U ime premijera Andreja Plenkovića nazočnima s obratio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a knjigu su predstavili prof. Tomislav Radonić, brigadir u miru Željko Samardžija i urednik dr.sc. Natko Martinić Jerčić. Posjetitelji su imali prigodu kupiti knjigu prilikom čega je svatko dao iznos prema vlastitoj želji, a sav prihod bit će darovan Službi za dječje bolesti Opće županijske bolnice u Požegi.

             

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo