Požega.eu

Svjedočanstvo požeškog heroja Miljenka Crnjca o ratu i slavnoj 123. brigadi: "Hvala ti Crni što si imao petlju!"

PRIJE 6 GODINA
D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Svjedočanstvo požeškog heroja Miljenka Crnjca o ratu i slavnoj 123. brigadi: Požega.eu | Svjedočanstvo požeškog heroja Miljenka Crnjca o ratu i slavnoj 123. brigadi:

PRIJE 6 GODINA
D.K.POŽEGA - Dvorana Glazbene škole u Požegi bila je pretijesna za mnogobrojne Požežane, branitelje i prijatelje generala u miru Miljenka Crnjca čija je knjiga "Tada je trebalo imati petlju" večeras predstavljena u Požegi. Svjedočanstvo je to o predratnim i ratnim zbivanjima u Požeštini kada je, kako sam Crnjac kaže, doista trebalo imati petlju. - Trebalo je imati hrabrosti ilegalno nabavljati oružje usprkos napetoj situaciji koja je tada vladala u Hrvatskoj. Trebalo je imati hrabrost koju smo mi Požežani, kao i većina gradova kontinentalne Hrvatske, imali da bi zauzeli kasarnu JNA. kako nam je tada bilo i kakav rizik je postojao najbolje zna Željko Samardžija koji je obilazio minirana skladišta u kojima je bilo i gorivo. Treći razlog je što smo imali petlju krenuti u napadna borbena djelovanja samo mjesec i pol dana nakon formiranja 123. brigade. Uspjeh smo doživjeli zbog pravovremene organizacije i zbog toga što smo već u zimu 1990. godine krenuli u proizvodnju oružja. Ova će nas knjiga podsjetiti na te, po meni, dane ponosa i slave - poručio je u svom pismu, koje je na promociji u Požegi pročitala njegova kćer Tena, general pukovnik Miljenko Crnjac.

Danas teško bolestan, prikovan za postelju Crnjac je dodao: "Ljudski život prolazi i nestaje, ali vaša i naša djela ostaju vječna". Vojnički i hrabro, Crnjac je u svom pismu podsjetio na zasluge Ante Božića, Drage Matoševića, Ante Bagarića, Željka Samardžije, ali i mnogih drugih suboraca te Požežana koji su mu pomogli u realizaciji ove knjige. Na 240 stranica, kroz osam poglavlja, knjiga realno i istinito, bez uljepšavanja ili prikrivanja pojedinosti, podsjeća na zbivanja tijekom Domovinskog rata. Tu su i brojne fotografije branitelja koji su sudjelovali u obrani Zlatne doline. Poseban je naglasak stavljen na osnivanje i djelovanje 123. brigade na čijem je čelu Crnjac bio tijekom najzahtjevnijih i najtežih ratnih dana.

U poglavlju "Oni su imali petlju, bili su prvi u ZNG-u" navodi imena ljudi koji su ponijeli najveći teret toga vremena, a potom i tijek obrane Požeštine prisjećajući se s posebnim pijetetom poginulih i ranjenih branitelja. - Hvala vam što ste imali petlju, prvenstveno vi generale što ste stali na čelo najponosnije, legendarne 123. brigade. Ja kao Požežanin se osjećam iznimno ponosnim kad god se priča o Domovinskom ratu jer vi ste tada pokazali što znači biti Hrvat, biti hrabar i obvezujemo se da ćemo provoditi san za koji ste se vi "bacili na glavu" bez straha što će biti sutra. Ja ću se "baciti na glavu" pa iako poginuo, u pokušaju da Hrvatska bude onakva kakvu ste vi sanjali - poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Na promociji knjige u Požegi je danas došlo i 12 hrvatskih generala. - Svi smo tada imali petlju, petlju da imamo slobodnu i neovisnu republiku Hrvatsku. Trebalo je imati petlju i biti na čelu 123. brigade koja je sudjelovala u oslobađanju zapadne Slavonije, Pozdravljam te Crni u ime 12 generala koji su s tobom bili rame uz rame i koji su danas ovdje Hvala ti Crni - poručio je general Marinko Krešić u ime Generalskog zbora i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. - Dugo se ova knjiga iščekivala. Hvala Bogu da je završena jer znamo da je Miljenko u jako teškom stanju. Krenuo ju je pisati davno, no jedno je vrijeme sve bilo stalo da bi opet krenuo s pisanjem kada se pojavila bolest. Hvala Bogu, ugledala je svjetlo dana - rekao nam je Miroslav Crnjac, brat Miljenka Crnjca.

- Ponosna sam jer puno je truda uloženo u to, posebice zbog cijele životne situacije u kojoj se našao. Dugo je vremena prošlo da napokon iziđe na vidjelo sve što je tata držao u sebi. Bila sam jako mala kada se razbolio. U vrijeme kada me najviše sve to počelo zanimati više nije mogao govoriti. Ponosna sam na sve što je prošao i na cijelu obitelj jer u svemu smo tome zajedno. Pomogli smo svi da tata napokon kaže svoju stranu. Ponosna sam i presretni smo - s puno nam je emocija rekla Tena Crnjac, generalova kćer. U ime premijera Andreja Plenkovića nazočnima s obratio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a knjigu su predstavili prof. Tomislav Radonić, brigadir u miru Željko Samardžija i urednik dr.sc. Natko Martinić Jerčić. Posjetitelji su imali prigodu kupiti knjigu prilikom čega je svatko dao iznos prema vlastitoj želji, a sav prihod bit će darovan Službi za dječje bolesti Opće županijske bolnice u Požegi.

             

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.