Svi bi trebali doći, vidjeti i osjetiti gdje se stvarala Hrvatska: Mjesto sjećanja i pijeteta je svakako Vukovarska bolnica /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

Za vrijeme opsade Vukovara 1991. godine Vukovarska bolnica bila je jedno od najvećih mjesta stradanja. Kao zdravstvena ustanova koja je trebala biti pošteđena napada i raketiranja. Nisu je od toga poštedjeli zli ljudi, zadojeni mržnjom koji su tada u svojim glavama imali za cilj što više ljudi ubiti.

Prvo raketiranje te zdravstvene ustanove bilo je 24. kolovoza, od kojeg su dana slijedila svakodnevna granatiranja, koja unatoč brojnim apelima nisu prekinuta sve do posljednjeg dana obrane tog napaćenog grada.

Ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac koja je na tu funkciju imenovanja 24. srpnja 1991. godine u medijima je isticala kako su osim bolesnika koji su trebali liječničku pomoć, svakodnevno primali i 70 novih ranjenika. I sama se danas, a i tada pitala kako su sve to mogli izdržati, podnijeti ali u takvim uvjetima pomoći onima koji su zdravstvenu uslugu trebali.

-Nitko od nas nije očekivao tako žestoku agresiju na grad i bolnicu. Broj ranjenika se povećavao, a situacija se sve više pogoršavala. Imali smo sve manje lijekova i sve više potreba. Svaki smo dan slali apele da se prestane gađati bolnicu i grad, no naš glas nije se čuo – prisjeća se kroz razgovor koji prenosi glas-slavonije.hr dr. Vesna Bosanac, dodajući kako je stanje bilo dramatično, no medicinski su djelatnici činili sve što su mogli kako bi zbrinuli ranjene i bolesne te trudnice i djecu koja su se rađala u podrumima srušene bolnice.

Danas je u podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada 1991. godine. Ovih dana mnogi su posjetili bolnicu kako bi se i tako poklonili žrtvama, ali to mjesto sjećanja previše je značajno da bi bilo samo dio prigode.

Sve je tu – sav strah, bol, hrabrost. Multimedijski muzejski postav prikazuje ratna zbivanja unutar bolnice tijekom jeseni 1991. godine.
Zidovi hodnika između stare i nove bolnice obloženi su keramičkim pločicama koje su korištene za zapisivanje dnevnih događaja bitke za Vukovar, s naglaskom na događaje u bolnici, a prostor atomskog skloništa, u ratu najsigurnijeg dijela bolnice, prezentiran je izgledom i funkcijom iz vremena bitke za Vukovar. Na krevetima su stilizirani likovi pacijenata kao nijemi svjedoci tragedije.

Prikazani su različiti prostori improvizirane bolnice: šok-soba, soba za rodilje, trudnice, novorođenčad, ranjenike, prostori za medicinsko osoblje, ljekarna, kuhinja i servisne prostorije – mjesta gdje je započinjao i završavao život, na udaljenosti od samo nekoliko metara.

Svi bi trebali doći, vidjeti, osjetiti….jer u Vukovaru se stvarala Hrvatska.

Foto: S.P. [FAG id=249005]

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot