Svetkovina Bogojavljanja u požeškoj Katdrali

Autor: Biskupija PZ

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja misno slavlje u požeškoj Katedrali predvodio je generalni vikar Josip Krpeljević. Neposredno pred početak euharistijskog slavlja skupina vjeroučenika odjevena u kraljeve i anđele, pod vodstvom vjeroučiteljice č. s. Karoline Mićanović, izvela je prigodni recital, kojim su nazočne uveli u otajstvo Bogojavljenja, prikazavši u kratkim crtama povijest Dana Svetog Djetinjstva, koji Crkva također slavi na današnju svetkovinu te podsjetivši na karitativnu akciju sabiranja novčane pomoći za siromašnu djecu diljem svijeta. Pozvali su nazočne da im se svojim prilogom pridruže tom plemenitom djelu.

U homiliji se generalni vikar Josip najprije osvrnuo na recital vjeroučenika s početka misnog slavlja, pohvalivši njihovu izvedbu i ustvrdivši da su njime djeca na jednostavan i razumljiv način prenijela bît poruke današnje svetkovine: da se Bog po rođenju svoga Sina u Betlehemu objavio ne samo pripadnicima izabranoga izraelskog naroda, nego svim ljudima i svim narodima.

Rekao je da mudraci s Istoka utjelovljuju to sveopće bratstvo na koje Bog poziva ljude, a potom je univerzalnost Božje ponude spasenja svim ljudima prikazao trima biblijskim slikama. Prvu donosi prorok Izaija koji u prvom čitanju grad Jeruzalema prikazuje kao svjetionik čijim je svjetlom obasjan ne samo izabrani židovski narod, nego i svi poganski narodi, kao što se svjetlom nekog svjetionika koriste sve lađe na moru, bez obzira kome pripadaju. Druge dvije slike donosi Isus kad zorno opisuje kako njegov i naš Otac nebeski želi spasenje svih ljudi, a to su slika sunca koje jednako obasjava sve ljude, i zle i dobre, i slika kiše koja jednako pada i dobrima i zlima. Naglasio je da je slavlje Dana Svetog Djetinjstva način kako Crkva apstraktni govor o sveopćem bratstvu među ljudima pretače u konkretna djela ljubavi prema najmanjoj braći i sestrama, koji su pogođeni siromaštvom, progonstvom ili kakvom drugom nevoljom. Završavajući homiliju rekao je da su djeca katedralne Župe Sv. Terezije Avilske svojim darom za siromašnu djecu u misijskim zemljama obdarili Isusa najljepšim poklonom, pozvavši sve nazočne da im se danas pridruže u tom stavu poklonstva.

Na svršetku misnog slavlja djeca odjevena u kraljeve i anđele s kutijicama u rukama na izlazu iz Katedrale sabirala su novčani prilog za siromašnu djecu u misijskim zemljama.

 

Više iz kategorije