Svečanost povodom Dana Požeško-slavonske županije (foto galerija)

Autor: DK

blankPOŽEGA – Svečanoj sjednici povodom Dana Požeško-slavonske županije prethodilo je polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima 123.brigade nakon čega je služeno svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Terezije Avilske koje je predvodio kanonik Požeškog stolnog kaptola i katedralni župnik preč. Ivica Žuljević.

blank

Kanonik Požeškog stolnog kaptola i katedralni župnik preč. Ivica Žuljević.

Na svečanu sjednicu koja je održana u Koncertnoj dvorani Glazbene škole u Požegi odazvali su se brojni gosti, potpredsjednik Sabora RH i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislav Čuljak, saborski zastupnici Franjo Lucić i  Dražen Đurović, umirovljeni generali HV-a Mladen markač i Mladen Mikolčević koji je ujedno bio i predstavnik Generalskog zbora te izaslanik požeškog biskupa prečasni Ivica Žuljević. Na svečanost su se odazvali i župani Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, Vukovarsko-srijemske Božo Galić, Karlovačke županije Ivan Vučić te Virovitičko-podravske Tomislav Tolušić koji je i predsjednik Hrvatske zajednice županija. Među uzvanicima su bili gradonačelnici gradova i načelnici općina u Požeško-slavonskoj županiji te predstavnici pravosudnih institucija, školstva, zdravstva, vojske i policije kao i brojni gospodarstvenici i predsjednici različitih udruga i dr.

Riječi dobrodošlice nakon Himne i minute šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i sve poginule branitelje i građane Požeško-slavonske županije uputio je predsjednik Skupštine Marijan Aladrović.

blank

Predsjednik Županijske skupštine Marijan Aladrović

-Rodili su se i dio života proveli u ovoj županiji tada značajni ljudi hrvatske povijesti, znanosti i kulture među kojima su bili pjesnici i književnici Antun Kanižlić, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Dragutin Lerman, Julije Kempf ali i mnogi drugi naši bliži i današnji suvremenici. Stvaranjem suvremene države ova je županija obnovljena treći puta u povijesti gotovo u svojim nekadašnjim granicama a razvojem gospodarstva i kulture stvoreni su preduvjeti za opstanak iako to u današnjim uvjetima nijema nimalo lako. Naša županija je prekrasan krajolik koja plijeni pažnju svakom putniku namjerniku koji ovdje svrate – rekao je predsjednik Županijske skupštine Marijan Aladrović.

Na svečanosti su nastupili Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod ravnanjem prof. Branke Horvat.

blank

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

-Prebogata povijest naše županije samo je pokazatelj koliko je važnu ulogu imala za razvoj društva u kojem danas živimo . Tu posebno svoje mjesto imaju oni koji su svoje živote utkali u suverenu i samostalnu republiku Hrvatsku, naši hrvatski branitelji na čemu im danas iskazujemo  posebnu čast i pijetet suosjećajući sa njihovim obiteljima. Ne želim danas sa ooga mjesta govoriti o politici i o tome kako je situacija teška i kako se zaustavljaju naši projekti iz neobjašnjivih razloga. Naš rad je mjerljiv i vidljiv na svakom koraku, od Pakraca i Lipika, Pleternice, Kutjeva, Kaptola, Jakšića, Brestovca, Velike i Čaglina pa sve do naše Požege. Sve što radimo radimo za ljude koji žive na ovim prostorima, ljude koji svojim radom i trudom pokazuju svoju ljubav prema našoj Zlatnoj dolini – istaknuo je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i pozvao sve gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike da budu podrška jedni drugima zbog naše djece i zajedničke budućnosti.

Nazočnima su se obratili, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić te potpredsjednik Sabora RH i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislav Čuljak.

Ovogodišnje nagrade povodom Dana županije primili su, Udruga „Matica umirovljenika Pakrac – Lipik“, iz Pakraca i trgovačko društvo „Autoprometno poduzeće d.d.“ iz Požege. Nagrada Požeško-slavonske županije za životno djelo u ove je godine dodijeljena prim. dr. Tomislavu Sableku, otorinolaringologu i uglednom društvenom djelatniku.

Na završetku svečanosti nastupio je poseban glazbeni gost Stanko Šarić koji je u pratnji Tamburaškog sastava Glazbene škole otpjevao skladbu “Sve ću prodat sutra”.

no images were found

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića