Svečano i primjereno, uz dodjelu priznanja i osvrt na rezultate proslavljen Dan općine Jakšić: “Ustrajali smo na vrijednim projektima i postignućima” /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

U skladu s epidemiološkom situacijom i novim mjerama proslavljen je Dan općine Jakšić i blagdan zaštitnice svete Barbare. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i odana počast, a održano je i svečano uručenje priznanja i godišnjih nagrada.

Načelnik Općine Ivica Kovačević na prigodnoj konferenciji za novinare predstavio je rezultate i projekte realizirane u jednogodišnjem razdoblju.

Dan Općine Jakšić obilježen je danas skromno i bez prigodnih aktivnosti koje su prijašnjih godina okupljale mještane ove općine u svečarskom raspoloženju. Ipak, zaslužni nisu ostavljeni po strani, a rezultate, kojih je u proteklom razdoblju pozamašan broj predstavio načelnik Općine Ivica Kovačević u društvu zamjenika Mile Barišića, potpredsjednika Općinskog vijeća Maria Glavaša te požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i dr.

U godini koja je na globalnoj razini bila teška i neizvjesna po svim segmentima života i djelovanja, Općina Jakšić ustrajala je na vrijednim projektima i postignućima, naglasio je načelnik Kovačević. “Još od 2005 godine zacrtali smo u naše planove želju da u sva naselja naše općine dovedemo vodu i kanalizaciju, a ulaskom u 21. stoljeće to je doista i primarno. Do danas je u osam naselja izgrađen vodovod i kanalizacija – oko 24 kilometra vodovoda i 21 kilometar javne odvodnje. Ove godine završili smo naselje Tekić gdje su stanovnici dobili i vodu i rasvjetu. Danas sva naselja imaju i javnu rasvjetu, a krenuli smo i s LED rasvjetom s kojom ćemo nastaviti i sljedećih godina. Ove godine smo napokon otvorili i Reciklažno dvorište financirano sredstvima Europske unije. Bila je to velika investicija, ali uvjeren sam da ćemo biti savjesni građani te koristiti mogućnosti koje nam ono pruža. Od većih projekata tu je i završena dogradnja vatrogasnog doma i tornja koji su isto financirani sredstvima EU, u suradnji sa Županijom, Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvo regionalnog razvoja završili smo i energetsku obnovu matične osnovne škole u Jakšiću u vrijednosti od 5 milijuna kuna. Sve te investicije ne bi bilo moguće ostvariti da smo ostali samo na svojim proračunskim sredstvima stoga je bilo nužno dobro pripremiti projekte i na to smo, iako je danas naš proračun oko 11 milijuna kuna, posebno ponosni,” rekao je načelnik.

Ovu godinu na jakšićkom području ukupno se završava 32 milijuna investicija u infrastrukturu. Jedan dio vezan je uz Aglomeraciju Pleternica (gdje naselje Jakšić dobiva kolektorski vod s crpnim stanicama), dio je vezan uz izgradnju u Gospodarskoj zoni vrijednu oko 1,2 milijuna kuna, obnovljen kolnik u Ulici Alojzija Stepinca u Jakšiću i novu pješačku stazu u vrijednosti 1,2 milijuna kuna, dvije ulice asfaltirane u Eminovcima u vrijednosti od oko 650 tisuća kuna,  te  dio vodovodne infrastrukture u odvojku Kolodvorske ulice u Jakšiću vrijedan oko 135 tisuća kuna. Proračun je stabilan, iznosi oko 11 milijuna kuna, a takav planiraju i u sljedećem proračunskom razdoblju uz plansko izdvajanje za sve potrebe, rekao je Kovačević.

“Bez obzira na sve probleme s kojima smo se susretali, uspjeli smo izdvojiti novac i za potrebe mladih, za mlade obitelji kroz darivanje novorođene djece, osigurali smo i od ove godine povećali broj stipendija za koje izdvajamo ukupno 126 tisuća kuna, kupili smo radne bilježnice u vrijednosti 105 tisuća kuna, a u suradnji sa Županijom osigurali smo i produljeni boravak u osnovnoj školi. Ono na što smo posebno ponosni to je naš Dječji vrtić koji je u rad pušten 2016. godine, sada je pun trenutno je upisano 98 mališana. Do kraj mjeseca stići će nam građevinska dozvola za dogradnju kako bi kapacitet povećali na 130 djece vrtićke i jasličke dobi, a očekujemo sredstva i iz drugih izvora osim naših vlastitih,” rekao je načelnik.

U suradnji s Hrvatskim cestama realiziran je veliki projekt obnove državne ceste D51 od Bertelovaca do Tekića u vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Ostala su na području općine Jakšić dva naselja koja nemaju vodovod i kanalizaciju, Cerovac i Granje, ali kako je najavio načelnik Kovačević i tamo će radovi krenuti od iduće godine. “Kreće se i u obnovu mjesnog doma u Rajsavcu, a u pripremi su za obnovu još dva doma – u Eminovcima i stari vatrogasni dom u Jakšiću koji će biti stavljen na uporabu kulturno-umjetničkim društvima. U Eminovcima koji su najveće naselje u općini nakon Jakšića, ovih dana stići će i građevinska dozvola za malonogometno igralište, a u pripremi je još niz manjih infrastrukturnih projekata. Vjerujem da ćemo, bez obzira na sve okolnosti koje na tište i blokiraju, i u sljedećoj godini imati prostora za korak naprijed, za ispunjavanje svih daljnjih uvjeta za boljitak svih naših građana,” zaključio je načelnik uz zahvalu i čestitke svim vijećnicima na poticajnim idejama te svim suradnicima i mještanima. Prigodnim riječima načelniku, mještankama i mještanima Općine Jakšić Dan općine čestitao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Priznanja za dugogodišnji doprinos razvoju gospodarstva kulture i sporta na području općine primili su Ivan Šulc,Obitelj Bobok i Marko Čališ, a učenica Barbara Ružičić dobila je zahvalnicu za promicanje tolerancije i razvoj škole bez nasilja.

[FAG id=283791]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88