Svečano euharistijsko slavlje povodom obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića

Autor: DK

POŽEGA – Prigodom trinaeste obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića i počasnog građanina grada Požege u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske, generalni vikar Požeške biskupije Josip Devčić u zajedništvu sa svećenicima i đakonima grada Požege i središnjih biskupijskih ustanova predvodio je euharistijsko slavlje na kojem su bili nazočni i čelnici grada Požege, gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Mario Pilon te župan požeško-slavonski Alojz Tomašević.

Na početku euharistijskog slavlje generalni vikar je potaknuo okupljene da u svetoj Misi mole za sve građane grada Požege čiji je počasni građanin bio i kardinal Kuharić naglasivši da se u molitve uključe i poginuli hrvatski branitelji i svi one koji su sebe utkali u slobodu hrvatske domovine. Ujedno je čestitao i dan grada Požege svim prisutnim građanima, a među njima i čelnicima Grada i Županije – gradonačelniku Vedranu Neferoviću te županu Alojzu Tomaševiću, kao i svim njihovim suradnicima.

Predvoditelj misnog slavlja msgr. Jozo Devčić u propovijedi je progovorio o Božjem zakonu kojim je Bog čovjeku htio ukazati siguran i spasonosan put života sa ciljem. Ustvrdio je kako je Bog svoj zakon usadio u savjest svakog čovjeka, svečano ga proglasio po Mojsiju te potvrdio i usavršio po svome Sinu Isusu Kristu. Nadovezujući se na Matejev evanđeoski ulomak rekao je kako samo jedna riječ veže oba svetopisamska teksta. Pojasnio je potom kako svaki zakon i zapovijed gube svoju snagu ako nisu podržani snagom ljubavi koja je progovorila i u životu kardinala Kuharića, osobito u teškim vremenima Domovinskog rata kada je izrekao između mnogih i one svoje znakovite riječi: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre.

Na kraju euharistijskog slavlja msgr. Devčić je čestitao dan grada Požege svim prisutnim građanima, a među njima i čelnicima grada i županije, gradonačelniku Vedranu Neferoviću i županu Alojzu Tomaševiću i svim njihovim suradnicima.

DSC_0031 (Medium)

Komentiraj: