Sve se crni od vrana na sjeveru Požege – šetaju livadom i vojnom cestom, ne daju se omesti ni automobilima

Autor: D.K.

Veliko jato crnih vrana tijekom jednog trenutka pojavilo se na sjeveru Požege, točnije na takozvanoj Vojnoj cesti, u kasnijim poslijepodnevnim satima. Naša vjerna čitateljica, koja nam je poslala fotografije govori da je to pomalo zastrašujući prizor. Šetaju livadom i vojnom cestom, ne daju se omesti ni automobilima.

Koji je posrijedi njihov iznenadni dolazak u tolikom broju teško je za sada reći, no glasanjem unose nemir među žitelje tog dijela Požege. Građani su nemoćni,  ne znaju kome se obratiti, a neizvjesno je do kada će ta najezda trajati.

Ovakvih slučajeva je bilo i ranije, ali nikakvog rješenja za to nadležni nemaju. Lovci nemaju ovlasti ulaziti u naseljena mjesta sa naoružanjem jer zakon kaže da to mogu činiti tek na udaljenosti 200 metara od naselja. S druge strane to nije ni nadležnost gradskih službi, niti komunalaca, tako da su građani osuđeni sami rastjerivati ovu napast što je teško učiniti zbog velikog broja vrana.

Stručnjaci tvrde da je vrana izuzetno pametna, ali i bučna ptica od kojih crna i siva žive na našim prostorima.

Osim u vrijeme gniježđenja žive u manjim jatima se zatim, naročito u sumrak, okupljaju u velika jata ako imaju zajednička stabla na kojima spavaju. U vrijeme parenja – počevši otprilike od ožujka – okupljaju u parove koji se odvajaju od jata i zadržavaju se uglavnom u području gniježđenja, dok se istovremeno oblikuju jata ptica koje se ne pare, a čine ih, prije svega, mlade ptice. Poznate su po svom glasnom javljanju zvukom. Poznato je da najčešće nastanjuju šumske predjele i poljoprivredno zemljište. Neke jedinke žive u gradskim parkovima, ali i vrtovima i dvorištima.

Ovaj slučaj zabrinjava građane, no osuđeni su na čekanje i nadanje da će se ove ptičurine uskoro preseliti na drugu lokaciju.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88