Sve predložene odluke i prijedloge vijećnici jednoglasno prihvatili na 17. sjednici Gradskog vijeća grada Kutjeva

Autor: D.K.

Vijećnici grada Kutjeva na 17. sjednici Gradskog vijeća, pod predsjedanjem predsjednika Ivice Ribičića, odlučivali su o 20 predloženih točaka dnevnog reda, prijedlozima i izvješćima.

Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva

Sve predložene toče dnevnog reda su jednoglasno prihvaćene koja su izvješća i prijedloge uz gradonačelnika Josipa Budimira obrazlagali njegov zamjenik Ivica Malnar i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Dinko Špoljarić.

Prije rasprave o predloženim točkama dnevnog reda gradonačelnik Budimir je odgovarao na upite vijećnika. Između ostalih vijećnik Marko Ašembrener je postavio upit o raspolaganju grobnim mjestima i grobnim naknadama na gradskom groblju sv. Marka u Kutjevu.

Marko Ašembrener, gradski vijećnik

Gradonačelnik Budimir je odgovorio kako se još uvijek radi na tome i iznalazi najkvalitetnije rješenje koje će se u vidu prijedloga staviti pred vijećnike u jednoj od narednih sjednica.

Maja Sontaki, gradska vijećnica

Vijećnica Maja Sontaki postavila je upit o isplatama iz proračuna za poticajne mjere za gospodarstvenike na što je dobila odgovor da su određeni zahtjevi zaprimljeni i u obradi te da će se ići s isplatama koje su usporene zbog novonastale situacije vezane za koronavirus i smanjenje priliva u proračunu te da se ta mjera posebno razmotriti i pokušati iznaći najprihvatljivije rješenje za što treba uzeti u obzir sve parametre i okolnosti u kojima se nalazimo.

Miodrag Čamak, gradski vijećnik

Vezano za ulaganje u zgradu Doma zdravlja Kutjevo vijećnika Miodraga Čamaka je zanimalo u kojoj su fazi radovi na postavljanju lifta. Gradonačelnik Budimir je odgovorio kako su ti radovi u pripremnoj fazi te da bi isti, kako je dobio informaciju od ravnatelja te ustanove, trebali biti završeni d kraja narednog tjedna. Gradonačelnik Budimir je naglasio i kako su odrađene sve planirane investicije na unutarnjem uređenju zgrade te da se intenzivno radi na pripremi dokumentacije za energetsku obnovu kako bi se taj projekt po raspisivanju natječaja mogao kandidirati na sredstva iz EU.

Franjo Ašembrener, gradski vijećnik

Upit je postavio i vijećnik Franjo Ašembrener, odnosno sugerirao, da se provjeri način nasipanja poljskih puteva te skrenuo pozornost da na nekim mjestima nije odrađeno sve kako treba. Gradonačelnik Budimir je sugerirao da se u to uključi i sam vijećnik Ašembrener i da zajedno s komunalnim redarom provjere o čemu se radi.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

Vezano za izvršenje godišnjeg proračuna za 2019. godinu ostvareno je manje prihoda od gotovo 2,5 milijuna kuna. Razlog manjem ostvarenju prihoda obrazložio je gradonačelnik Budimir te naglasio da je to iz razloga neisplate za projekt obnove Gradskog groblja u Kutjevu. Uplatu je trebala doznačiti nadležna Agencija i to 3,2 milijuna kuna za taj projekt koji je odobren i odrađen. Plaćanje za taj projekt po dovršetku radova iz proračuna grada Kutjeva je izvršeno iz vlastitih proračunskih sredstava. Gradonačelnik Budmir je naglasio kako je u 2020. godini izvršena polovica uplate za taj projekt te da se očekuje i preostali dio da se uplati. Sve je to evidentirano i predviđeno u prvom rebalansu proračuna za 2020. godinu. po  za plaćanje koji iznos nije isplatila u tekućoj 2019. godini.

Što se tiče prvog rebalansa proračuna za 2020. godinu izvršene su, između ostalog određene korekcije kako u prihodovnoj tako i rashodovnoj strani. Određene korekcije su vršene i zbog projekta izgradnje Dječjeg vrtića te odrađivanja potrebitih poslova na uređenju pristupne ceste i izgradnji javne rasvjete što je obavezno napraviti kako bi u konačnici nova građevina mogla dobiti uporabnu dozvolu što je sve obrazložio gradonačelnik Budimir. Zbog navedenog projekta vijećnici su prihvatili uz kratkoročno i dugoročno zaduživanje.

-Grad Kutjevo će se zadužiti uzimanjem kratkoročnog kredita kredita u iznosu do 7.412.500,00 kuna, uvećano za kamate i naknade. Namjena zaduženja je premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, a sredstva će se koristiti za gradnju Dječjeg vrtića u Kutjevu – pojasnio je gradonačelnik Budimir naglašavajući da će se taj kredit vratiti po primitku sredstava iz odobrenog projekta po dovršetku izgradnje vrtića.

Što se tiče dugoročnog zaduživanja grad Kutjevo će se zadužiti u iznosu do 4.319.000,00 kn, uvećano za kamate i naknade.

-Namjena zaduženja je premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, a sredstva će se koristiti isključivo za završetak gradnje Dječjeg vrtića u Kutjevu 2,4 milijuna kuna, za izgradnju pristupne ceste sa pješačkom stazom do vrtića 1,5 milijuna kuna i izgradnju javne rasvjete 418 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik Budimir.

U rebalansu proračuna između ostalih predviđeni su i rashodi za uređenje zgrade Gradske uprave, 620 tisuća kuna. Taj projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva branitelja jer je predviđena potrebita izgradnja i dogradnja za pristup invalidnim osobama prema propisanim standardima.   

U rashodima su rebalansom previđeni radovi u iznosu od 267 tisuća kuna za održavanje i uređenje  triju cesta u Kutjevu, Cvjetna te Ulica Julija Kempfa i Josipa Kozarca.

Smanjeni su rashodi u iznosu 1,15 milijuna kuna i za kupnju zgrade Kooperacije Kutjeva d.d. gdje se trebala izgraditi Kuća graševine. Nije postignut konačan dogovor iz kojeg razloga taj iznos u proračunu nije više previđen kao i 90 tisuća kuna koji je iznos bio planiran za Festival graševine koji se ove godine neće održat. Ta će se sredstva prenamijeniti i uvrstiti u svrsishodnije investicije.  

Smanjeni su i predviđeni rashodi za Program u sportu u iznosu od 150 tisuća kuna koji se cjelokupan iznos umanjuje NK Kutjevu.

Prema riječima gradonačelnika Budimira očekuje se znatno smanjenje priliva sredstava zbog novonastale situacije i to prema nekim procjenama između 25 do 40 posto. Iz tog razloga je i prema procjenama izvršen rebalans proračuna s izmjenama određenih stavki kako u prihodima tako i rashodima i izdacima.

Vijećnici su prihvatili prijedlog Odluke Urbanističkog plan uređenja grada Kutjeva koji sadržava tekstualni i grafički dio. Prijedlog Urbanističkog plana predstavljen je i bio u javnoj raspravi u kojoj su mogli sudjelovati svi građani s područja grada Kutjeva.

Što se tiče plaćanja komunalne naknade prihvaćena je odluka o oslobađanju iste za određene poslovne subjekte koji su podnijeli zahtjev i na to ostvaruju pravo jer nisu mogli i neće moći obavljati i poslove zbog epidemijske krize.

Prihvaćen je i prijedlog imenovanja nove ulice. Radi se o ulici u kojoj se izgrađuje Dječji vrtić koja do sada nije imala svoj naziv. Prihvaćen je prijedlog da se ta ulica nazove Vrtićka ulica što je i primjeren naziv.

Odlukom vijećnika upravljanje i održavanje groblja sv. Marka u Kutjevu povjereni su Komunalnom društvu Kutjevo d.o.o. koje će obavljati sve poslove i brinuti se o groblju.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i sva izvješća iz različitih programa vezanih za izvršenje proračuna 2019. godine.

Foto: D. Krstanović [FAG id=274405]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88