“Švarglijada” u Grabarju ove godine prelazi u tradiciju

Autor: DK

???????????????????????????????GRABARJE – Kulturno umjetničko društvo Poljadija iz Grabarja izuzetno je aktivno sa brojnim nastupima i organizacijom događanja koja su vezana za njihovo mjesto i izvan njega. Tako će svoje aktivnosti u ovoj godini započeti sa prvom, sada već tradicionalnom manifestacijom, u subotu 7.veljače, kada će održati 3. po redu “Švarglijadu” za koja sve više poprima zainteresiranost onih koji se rado odazivaju i donose svoj tradicionalni slavonski proizvod na degustaciju i ocjenjivanje.

Ivica Ribičić, predsjednik KUD-a Poljadija Grabarje

-Članovi KUD-a Poljadija Grabarje se trenutno bavi pripremama za Švarglijadu koja je ove godine treća po redu u našem mjestu. To je manifestacija za koju iskazuje interes sve veći broj naših mještana ali i naših prijatelja, iz Požege, Platernice, Kutjeva i drugih mjesta, što nam uz veselje pomalo stvara problem zbog prostora jer nam naš Vatrogasni dom postaje malen za takvu vrstu manifestacije. Primamo brojne pozive i upite onih koji bi došli na tu manifestaciju a mi ih zbog skučenosti prostora moramo odbijati i to će biti sve dok ne riješimo neki adekvatniji prostor za to. Švarglijada se održava uvijek prvog vikenda u drugom mjesecu na koju se donese više desetaka uzoraka na ocjenjivanje koje stručna prosudbena komisija ocjenjuje i donese odluku koji je švargl najbolji  – ističe predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić.

Službeni početak “Švarglijade” je u 19 sati a proglašenje pobjednika je u 21 sat do kojeg će vremena stručno povjerenstvo dati svoju ocjenu o najboljem proizvodu koji je zadovoljio sve zadane kriterije kako bi bio proglašen najboljim. I ove godine šampiona nagrađuje peharom i priznanjem Kronika požeško-slavonska dok će ostale sudionike koji budu ocjenjivani i dobili najveći broj bodova nagraditi organizator.

“Švarglijada”, kao takva manifestacija, jedina je koja se održava na području Požeško-slavonske županije što je svakako za pohvalu na domišljatosti i nastojanju da se ne zaboravi ta tradicionalna delicija u koju se treba uložiti truda i znanja kako bi postigla svoju kvalitetu.

-KUD-ovi i jesu čuvari stare tradicije onih običaja i jela koja polako u svakodnevnim kuhinjama prelaze u zaborav. Mi koji smo uključeni i nositelji onih manifestacija koje njeguju stare običaje dužni smo čuvati to od zaborava i njih prenositi na naše mlađe generacije. Smatram da smo po pitanju ove manifestacije u protekle tri godine napravili određeni pomak što nam govori činjenica da je na ocjenu uzoraka prve godine donijeto 30-ak uzoraka, druge, prošle godine je bilo je više od pedeset uzoraka a ove godine očekujemo prema najavi blizu 70. – naglašava Ribičić.

Švargl je specifičan polutrajni proizvod koji se proizvodi kajem studenog i početkom prosinca u kojega uz začine ide ponajbolje i to kuhano svinjsko meso, dakle ono koje se na kolinju ne uzme za spravljanje kulena i kobasica, a on kao polutrajni proizvod ide na stol nakon dimljenja.

I ove će se godine moći natjecati svi oni koju budu uredili svoje stolove. Mnogo se truda uloži kako bi stol bio uređen na najizvorniji, onaj, tradicionalni način što također ocjenjuje prosudbena komisija, a najbolje uređeni koji bude ocijenjen po kriterijima starinske izvornosti dobiva priznanje organizatora.

Oni koji nisu uspjeli ovu godinu dobiti svoje mjesto na hvalevrijednoj manifestaciji neka se već sada predbilježe kod predsjednika KUD-a Ivice Ribičića kako bi narednu godinu uživali u duhu tradicije ondašnjeg vremena.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: