Svadbe na čekanju – vjenčanja krenula, no ograničena su narodna veselja u dvoranama i restoranima

Autor: D.K.

Poznate slavonske svadbe u normalnim okolnostima krenule su svake godine nakon Uskrsa, no ove godine zbog pojave koronavirusa to poprilično kasni. Naime, svadbe još nisu krenule uobičajenim tempom, najprije zbog zabrane okupljanja, a sada zbog ograničenog broja nazočnih na svadbenim veseljima.

Proteklih više od mjesec dana brojni mladenci otkazali su  svadbe i veselja premda su imali rezervirane dvorane ili restorane za tu prigodu. Veći broj svadbi pomaknut je za drugu polovinu ove godine, te dio za  iduću godinu.
Prema sadašnjim preporukama epidemiologa vjenčanja su moguća u krugu rodbine i kumova kako u crkvama, tako i u matičnim uredima, ali je broj uzvanika na onom drugom dijelu ograničen na 40 osoba. Zbog toga dio mladenaca obavi vjenčanje i provedu ograničeno slavlje, dok ono uobičajeno slavonsko svadbovanje namjeravaju organizirati kada za to budu bolja vremena.

Početak svadbene sezone naravno očekuju i sviračke skupine koje su već izgubile dio ovogodišnjeg posla. Imajući u vidu da je dio svadbi prolongiran za kraj godine, točnije od rujna do kraja prosinca, pribojavaju se kako će se to odraditi jer su svadbe nagomilane u dva, pa čak i tri dana vikenda.

Zasada je novo normalno vjenčanje u ranijim poslijepodnevnim satima, iza toga slijedi svatovski ručak, večera iza 20 sati, te otplesivanje i završetak svečanosti u 23 sata! Upravo taj završetak je zasada uvjetovan  ograničenjem rada svečanih dvorana i restorana do 23 sata premda gotovo nikome nije jasno koji je razlog tomu ukoliko se drži propisana distanca.

Zbog tradicije i običaja Slavoncima to nije prihvatljivo jer najveći dio narodnog veselja kreće iza ponoći i ostaje do ranih jutarnjih sati.

Ostaje im se nadati da će doći do još većeg popuštanja mjera u lipnju, a razloga za to je mnogo. Među njima su i najavljeni izbori pa kako nam rekoše jedni budući mladenci ako se mogu održavati predizborni skupovi sa više stotina ljudi nadamo se da će isto pravilo vrijediti i za svadbe.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek