SUSRET NEKADAŠNJIH I SADAŠNJIH VLATKOVČANA: Neki su se sreli i ponovo upoznavali

Autor: Jelenko Topić

VLATKOVAC/ČAGLIN – Čak više od 80 raseljenih žitelja ovog malog sela čaglinskog kraja okupilo se na prvom susretu sadašnjih i nekadašnjih Vlatkovčana kojega su organizirali dvojica koja su tu rođena Franjo Mihović iz Završja kraj Požege i Franjo Vukušić iz Turopolja pokraj Velike Gorice. Tu su pristigli iz Australije, Njemačke, Zagreba, Rijeke, Osijeka, Daruvara, Požege, Slavonskog Broda, naravno bili su i sadašnji žitelji Vlatkovca, a susret je protekao u toploj i srdačnoj atmosferi jer se neki nisu vidjeli više desetljeća pa su se morali ponovo upoznavati.

-Uspomene i sjećanja se iznose, neka vam ovo bude na ponos i da se opet okupite – kazao je okupljenim Vlatkovčanima i njihovim gostima čaglinsko-zdenkovački-ruševački župnik Milan Klobučar koji je u seoskoj kapeli predvodio misno slavlje za okupljene, a ovom prigodom u seoskom domu oni su davali donacije za uređenje župne crkve u Zdenkovcu.

Za ovu prigodu vlatkovački zet umirovljeni profesor Stjepan Hrčka postavio je u domu popis doseljenika od 1902. do 1950. godine.

-Vidjevši popis iseljenih Vlatkovčana na Facebooku sa Franjom Mihovićem sam dogovorio da ovo pripremimo kako bi se sreli i družili- kazao je Franjo Vukušić čije je prezime uz Mršiće najzastupljenije u selu. Danas selo ima 22 kuće sa 56 stanovnika premda je pedesetih godina prošlog stoljeća tu bilo oko 140 kuća sa 624 žitelja! Na susret su došle i nekadašnje učiteljice područne škole Slavka Mijatović iz Požege i Terezija Delić iz Levanjske Varoši.

-Žalosno je što je ovdje ovako sve propalo, tu sam išao u školu, otišao sam daleke 1969. godine kada je selo imalo više od 100 kuća, nažalost teško je stanje razumjeti jer ovakvo nešto nitko nije očekivao – riječi su Zvonka Đajića(64) koji je stigao iz Australije zajedno sa suprugom koja je iz virovitičkog kraja.

Vlatkovac se spominje 1910. godine kada su prvi doseljenici stigli u tzv. Stari Vlatkovac, vlasnici imanja su bili Turković i njegov zet Malčić, a selo je dobilo im po Malčićevu sinu.

-Poslije Prvog svjetskog rata doselilo se 18 obitelji Ličana i 53 Primoraca, a za treće selidbe oko 1925. godine dolazili su Mađari iz okoline Daruvara – priča Drago Vukušić, umirovljenik koji živi u Požegi, radni vijek je proveo u Plamenu, a dugi niz godina je svirao harmoniku pa je i ovom prigodom zasvirao okupljenim sumještanima. On tvrdi da su se bavili poljoprivredom i izvlačenjem drveta iz šuma, a najveći odlazak iz sela zabilježen je šezdesetih godina jer je do sela kasno došla cesta i struja, a nije bilo ni radnih mjesta, pa ih je do 1970. godine otišlo oko polovina.   

Foto: D. Mirković [FAG id=241909]

 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88