Susret Bjeliševčana „Bjeliševac u srcu“ okupio mještane, ali i raseljene iz drugih krajeva

Autor: Jelenko Topić

Kulturno-umjetnička udruga „Češka beseda“ iz Bjeliševca, sela kutjevačkog kraja sa svega tridesetak obiteljskih kuća i 78 stanovnika u kojemu ponajviše žive pripadnici češke manjine, po treći je puta organizirala okupljanje sadašnjih i nekadašnjih žitelja pod nazivom „Bjeliševac u srcu“. U mjesnom domu okupilo ih se više od stotinu, a pristigli su iz Zagreba, Samobora, Velike Gorice, požeškog i pakračkog kraja, te drugih područja.

-Drago mi je da ste se ponovo okupili u velikom broju, tu su brojni naši članovi i naraštaji, a svi smo jedna obitelj – kazala je pozdravljajući sudionike Alenka Hruška, predsjednica „Češke besede“. Upriličeno je zajedničko fotografiranje okupljenih za trajnu uspomenu na ovaj susret.

-Zadržali ste svoj jezik i kulturu, a poznato je da onaj tko ne zna čuvati svoje ne poštuje ni tuđe – kazao je Bjeliševčanima pozdravljajući ih ispred grada Kutjeva predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić.

U ovoj prigodi Dražen Mahaček, Bjeliševčanin koji živi u Zagrebu za ovu prigodu je donio snimku Žetvenih svečanosti Čeha Hrvatske održanih prije 30 godina u Kaptolu kada su nastupili folkloraši ovog sela. Uz to pjesnikinja Mira Šulc iz Jakšića (rođena Hruška iz Bjeliševca) čitala je svoje stihove, a mješovita pjevačka skupina „Češke besede“ izvela je nekoliko čeških pjesama uz pratnju Goran Hruške na harmonici.

Svoj su nastup prije cjelovečernjeg veselog druženja završili naravno Bećarcem, ali i znakovitim stihovima: Česi bili, Česi smo ostali, običaje svoje sačuvali.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: