Susret biskupa Škvorčevića s hrvatskim braniteljima

Autor: Biskupija PZ

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 24. studenog 2021. predstavnike HVIDR-e te drugih braniteljskih udruga i specijalne policije proisteklih iz domovinskog rata s područja Požeške biskupije, kojima su se pridružili i predstavnici branitelja sa zagrebačkog, slavonsko-brodskog i bosansko-posavskog područja. Bio je to tradicionalni susret u pripravi za ovogodišnje XIII. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin te je na njem sudjelovao i Ivan Ereiz, voćinski župnik i voditelj svetišta, koji zajedno s Matom Bubašom, predsjednikom Zajednice udruga članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije i Predragom Filićem, načelnikom Općine Voćin vodi organizaciju hodočašća.

Biskup Antun izrazio je radost što ima mogućnost ponovno se susresti s hrvatskim braniteljima te im i na taj način očitovati poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su uložili u slobodu domovine, posvjedočiti im koje im dostojanstvo pripada u našem društvu. Istaknuo je kako su branitelji u vrijeme kad su sloboda i dostojanstvo bili ugroženi, svaki svojim opredjeljenjem, zajedničkom žrtvom i mnogim položenim životima obranili domovinu. Spomenuo je kako se ovaj susret i hodočašće u Voćin odvijaju o 30. obljetnici organiziranja hrvatskih branitelja u pojedine postrojbe i o 30. obljetnici voćinskih stradanja, istaknuvši kako nas to potiče da se prisjetimo da je njihova sloga bila moćnija od oružja kojeg je u ono doba nedostajalo, i da je braniteljska snaga bila u tome što se nisu opredijelili boriti protiv nekoga nego za slobodu, prava i dostojanstvo hrvatskog čovjeka, ustvrdivši da je takva strategija uvijek pobjednička. Dodao je, kako nam je ona potrebna i danas, da ne bismo u miru bili gubitnici. Potom je predsjednik Mato Bubaš pozdravio biskupa Antuna i prisutne branitelje te ukratko prikazao tijek priprave i organiziranja hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin idućega 13. prosinca. Uslijedilo je pojedinačno predstavljanje svakog nazočnog branitelja koji su se prisjetili ratnih dana, osvrnuvši se na sadašnje stanje hrvatskog društva i vlastite nevolje koje ih prate.

Biskup Antun je očitovao razumijevanje za braniteljske probleme, istaknuvši kako je opasnost zaraze koronavirusom i pandemija te odgovor na ugrozu uzrokovao nove podjele u društvu i nezadovoljstvo. Kazao je kako je u svakoj ugrozi, pa i sadašnjoj potrebno čuvati se negativnosti i samodestrukcije te pozitivno orijentirani tražiti ono što pomaže da ne potonemo dublje u nemoć nego iziđemo iz ugroze zajedničkim opredjeljenjima za ono što liječi takva stanja. Pojasnio je braniteljima kako uvijek treba polaziti od prve i najsnažnije pozitivne činjenice našeg postojanja, vrednovati život i sebe kao čudesnu pojavu prije i iznad svih problema, radovati se životu, za njega svaki dan Bogu zahvaljivati, ne dopuštajući da nas netko uplete u svoje negativne mreže, te trošimo svoje snage i vrijeme u ono što je besmisleno i razara. Kazao je kako nam valja nastojati u svemu činiti najbolje što možemo i tako pridonositi ljepoti života u svojoj hrvatskoj zemlji.
Podsjetio je branitelje da su oni to načelo ljepote i vrijednosti života na svoj način očitovali svojom velikodušnošću u obrani domovine, te imaju pravo na zadovoljstvo u srcu, ne osvrćući se na ono što drugi o njima govore, napose oni koji ih prosuđuju sa svojih osobnih uskih interesnih polazišta. Pozvao ih je da budu ponosni zbog toga i ne dopuste da se u njihovim srcima nadvije mrak i tuga. Spomenuo im je kako su za vrijeme rata očitovali svoju braniteljsku slogu, potaknuvši ih da i danas budu hrabri te se u svojoj slozi ne svrstavaju protiv nekoga, nego za dobro i plemenitost koje mogu ostvarivati. Podsjetio ih je kako i problemima s obzirom na pandemiju koronavirusa trebamo razumski pristupiti i ne dopustiti da postanemo žrtve onih koji se bave različitim pričama. Istaknuo je kako je u pitanju zdravlje svakog čovjeka i pozvao da i tu očituju svoju slogu kako bi učinili za svoje zdravlje i zdravlje drugih ono što je moguće. Kazao je kako cijepljenje nije stopostotna zaštita od zaraze, ali nam pomaže da obranimo sebe i druge koliko je moguće. Spomenuo je kako ga oduševljava Isus koji je liječio bolesne, svjedočeći da je Bog zauzet za to da čovjeka u dubini njegova bića izliječi od ranjenosti zlom i smrću, što je učinio svojom posvemašnjom ljubavlju za nas na križu, pobijedivši i samu smrt. Njegova ljubav ostaje najmoćniji lijek. Biskup je istaknuo kako zbog toga u ranjenosti bolešću, grijehom i smrću i hrvatski branitelji kao vjernici trebaju tražiti snagu u Isusu Kristu, izabrati ga za vlastitog partnera s kojim slažu mozaik svakodnevnog života. Pozvao je branitelje da povjeruju duhovnim sredstvima u traganju za svojim nutarnjim ozdravljenjem, oslone se na Boga kako bi se oslobodili od sapetosti svoje nemoći, stave svoju horizontalu u Božju vertikalu, i postignu nutarnju slobodu. Biskup je ustvrdio kako i hodočašće hrvatskih branitelja u Voćin, uz spomen na sve poginule i preminule njihove suborce i žrtve rata, jest jedan od dragocjenih načina da pronađu Božje svjetlo i snagu, smjeste sebe u božanske dimenzije.
Susret je završio u crkvi sv. Lovre gdje je biskup Antun predvodio molitvu za poginule i preminule hrvatske branitelje kao i za sve one koji trpe zbog posljedica domovinskog rata. Zazvao je Božji blagoslov na prisutne branitelje i njihove obitelji, izrazivši radost zbog skorog ponovnog susreta na hodočašću u Voćinu.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek