Susjedu zagledao u kolu nasred sela

 

DARANOVCI –  Josip Markanjević(72) i supruga mu Katica(71) rođena Klanfar iz Daranovaca proslavili su pola stoljeća braka ili kako se po kod nas popularno zove Zlatni pir. Na slavlju se okupila brojna rodbina i prijatelji uključujući njihove sinove Ivicu i Željka, kćer Mariju, snahe i dakako petero unučadi. Svi su se oni radovali njihovom slavlju i jubileju zajedničkog života.

-Kuće su nam bile u Daranovcima blizu jedna od druge, no u vrijeme naše mladosti često se na sredini sela igralo kolo, pogotovo subotom i četvrtkom, pa smo i mi odlazili, a tamo smo jedno drugo zagledali- kaže nam Katica, koja je cijeli život bila domaćica. Vjenčali su se potkraj 1964. godine u brestovačkoj župnoj crkvi, te tamošnjem Matičnom uredu što je onda bilo pravilo.

Josip je pak dugo radio u požeškom „Plamenu“, te nekoliko godina na privremenom radu u Njemačkoj dočekavši mirovinu u rodnom selu.

-Najteže mi je pala odvojenost od djece i supruge, no morao sam raditi zbog potreba svih nas i školovanja djece – kaže Josip.

Naklon vjenčanja živjeli su malo kod njegovih, a dio braka i kod njenih roditelja, gdje su kasnije sagradili novu obiteljsku kuću i uredili okućnicu.

-Krenuli smo iz ničega jer nismo ništa imali, no bilo je razumijevanja i sloge među nama što je najbitnije za dugovječan brak- slažu se Josip i Katica čiju je proslavu svojim sviranjem i pjevanjem obogatio požeški pjevač Mladen Pečić otpjevavši niz poznatih i popularnih pjesama za dobro raspoloženje slavljenika i gostiju.

Danas su im djeca samostalna, dobro su se snašla u životu, imaju svoje obiteljske kuće, a to je slavljenicima zasigurno najveće zadovoljstvo u njihovim poznim godinama.

0 Comment

Send a Comment