Suša uzela danak urodu kukuruza, a vlaga prijeti klijanjem zrna

ZAVRŠJE – Većina poljoprivrednika nema razloga za zadovoljstvo kada se gleda na urod kukuruza na njihovim poljima zbog dugog sušnog razdoblja prošlog ljeta, a da je tako potvrđuje nam i Josip Kordaso iz Završja kod kojeg su ovih dana održani Pioneer dani polja, kada je analizirana ovogodišnja proizvodnja hibrida.

Prema riječima inženjera Branka Pišonića, voditelja Područja Jug tvrtke Pioneer ove godine su ogromne razlike u prinosima počevši od Bjelovarsko-bilogorske županije gdje su oni od 10 do 15 tona po hektaru, pa do Posavine gdje su gotovo upola manji, a ukupno su zbog suše prinosi smanjeni za 25 posto.

-Sada se bojimo vlage,a upitno je hoće li se moći ubrati kukuruz jer može doći do klijanja zrna na klipu- ističe Pišonić dodajući da nova genetika daje veliko poboljšanje u urodu što je vidljivo na svim pokusnim poljima pogotovo na onima gdje su promjenom sortimenta zasijani hibrdi iz linije Aguamax među kojima su i novi uključujući i onaj za silažu. Takve hibride na svome imanju ima ih domaćin skupa Josip Pepa Kordaso koji ističe da oni razvijaju znatno više korijena koji u sušnom razdoblju crpi iz zemlje i najmanje čestice vlage. Dodaje da je na njegovim površinama u četiri dana listopada palo 134 litre kiše po četvornom metru!

Sada se vlaga kreće oko 25% koju će trebati spustiti do 14%. Cijena kukuruza je bila oko 95 lipa, da bi ubrzo porasla na blizu kune, a zbog slabog uroda traži se i po cijeni 1,05 do 1,10 kuna.

Sudionici skupa razgledali su po raskvašenom zemljištu nove pokuse Pioneer hibrida, a promotor Krešimir Tomanović upoznao ih je sa njihovim karakteristikama, a najavljena su sjemena hibrida za predstojeću sjetvu.

DSC_1023

0 Comment

Send a Comment