Šunke za nadolazeći blagdan Uskrsa: “Živimo za ovaj posao i nema minute kada ne razmišljamo kako napraviti još kvalitetniji proizvod” /FOTO/

Autor: D.K.

Proizvodnja suhomesnatih proizvoda obitelji Hruška iz Bjeliševca pokraj Kutjeva prepoznatljivi su na tržištu i izvan granica Hrvatske. Ipak, uz njihovo ime je vezana proizvodnja kulena a sve je počelo prije 25 godina kada je Vjenceslav sudjelovao na tada prestižnom ocjenjivanju, Kulenijadi Večernjeg lista.

Visoke ocjene za kvalitetu kulena i šampionske titule bili su poticaj da vlastitu proizvodnju tovljenika svinja usmjeri u proizvodnju tradicionalnog slavonskog kulena. U četvrt stoljeća rada, prilagođavanju zahtjevima hirovitog tržišta uspjeli su očuvati obiteljsku tradiciju.

-Prvi sam kulenar koji sam se registrirao u našoj županiji, ostao sam i opstao. Ovo je naš obiteljski biznis u koji je uz moju suprugu uključen i sin Damir koji je završio fakultet prehrambene struke, te njegova supruga. Živimo za ovaj posao. Nema minute kada ne razmišljamo što, kako i na koji način napraviti da budemo još kvalitetniji – ističe Vjenceslav.

Ovih dana kod obitelji Hruška nema opuštanja i odmora. Sve je u znaku nadolazećeg blagdana Uskrsa. Na tržište se poštom šalju naručene za ovu prigodu posebno pripremljene šunke. Kao i kod svih gospodarstvenika, pandemija Covida 19 uzela je svoj danak. Izostale su narudžbe iz EU. Ipak, stalni kupci iz Zagreba, Rijeke, Dalmacije i Istre naručili su znatne količine. Nešto preostalih šunki u tjednu koji predhodi Uskrsu prodat će se u trgovini u Požegi.

Može se reći da je proizvodnja pri kraju. Trenutno se završava izrada kulinovih seka, a idući tjedan će još nekoliko preostalih tovljenika biti prerađeni u kobasice. Većina proizvoda je odimljena i sada je u zriobi. Od ove godine uz kulen, slanine, kobasica, kulenove seke, čvaraka, švargla na tržištu će se naći i da, može se reći nova proizvoda, sušeni vrat i pisanica, poztnatija u narod kao lungić.

U proizvodnji ove obitelji nema tajni. Tehnologija je davno poznata. Ipak, njihova tajna je u sirovini, proizvodnji mesa iz vlastitog uzgoja. Hranu za tovljenike proizvodi na nešto više od 20 hektara svojih površina, a tovljenici se prerađuju tek nakon 18 mjeseci tova. Takovo meso je “zrelo”, a tu kvalitetu su kupci davno prepoznali.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88