Šufit i Posegana pjesmom povezali jug i sjever naše zemlje

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Sve popularnija splitska klapa Šufit, koja je nedavno u izdanju Scardone objavila prvi album autorskih pjesama, nakon višekratnih gostovanja po Sloveniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, po prvi puta je nastupila u Slavoniji. U prepunoj dvorani Glazbene škole Požega pred gotovo 400 posjetitelja koncertom nazvanim po njihovoj hit pjesmi „Ne diraj mioju ljubav“ osam pjevača i tri glazbenika  donijeli su mediteranski ugođaj u požeški kraj, a pored vlastitih skladbi izveli su niz poznatih dalmatinskih pjesama.

-Iznenađeni su dobrim odazivom publike, njihoviim poznavanjen dalamatinskog melosa i reakcijama gledatelja- kazao nam je Zdeslav Mišurac – glasnogovornik Šufita.

Kao gosti klape nastupili su požeški tamburaši Posegana sa nekoliklo tradicionalnih tamburaških i vlastitih pjesama, pa je koncert bio svojevrstan glazbeni spoj sjevera i juga naše zemlje, odnosno Slavonije Dalmacije.

Sudeći po reakcijama posjetitelja očito je da ovakav spoj ima mjesta u hrvatskoj glazbi što se pokazalo i kod niz glazbenih kombinacija kroz koje su tamburaški sastavi iz Slavonije i dalmatinske klape snimili duete i postigli veliku popularnost.

U dnevnom terminu boravka članova klape koncertu je prethodila posjeta vinogradarstvu Krauthaker gdje ih je u svojstvu domaćina gospodin Vlado upoznao sa tradicijom vinarstva i vinogradarstva u ovom kraju kao i čarima proizvodnje sve cjenjenije vinske kapljice. Budući da je jedan od članova i strastveni lovac Lovačka udruga Jelen ugostila je članove klape na Leštatu koji su se ukratko pjesmama predstavili lovcima i njihovim gostima. Još jednu posebnost članovi klape učinili su nastupom u požeškoj katedrali u kojoj su prije večernje mise izveli dvije prigodne duhovne skladbe na čemu im se zahvalio župnik vlč. Ivica Žuljević.

Nakon koncerta domaćini i organizatori upriličili su druženje za sve sudionike, sponzore i druge uzvanike u restoranu Schon blick u Vetovu gdje se nastavilo sa druženjem i pjevanjem pjesmama odabranog repertoara u izvedbama tamburaša Posegane i klape Šufit.

Više iz kategorije