SUDSKI PROCES TRAJE VIŠE OD DESET GODINA I PUNO KOŠTA DRŽAVU: Zbog križanaca divljih i pitomih svinja država bi novac – lovci ga ne daju

Autor: Jelenko Topić

Još se ne nazire kraj maratonskom sudskom procesu između naše države i lovačkih udruga s područja Pakraca i Lipika zbog naknade navodne štete zbog odstrela divljih svinja u tamošnjim lovištima prije petnaestak godina, a naši najpoznatiji stručnjaci ustvrdili su zapravo da je riječ o „križancima“ divljih i pitomih svinja nastalih nakon okupacije ovih krajeva tijekom domovinskog rata!

Sudski procesi traju više od 11 godina, a zato vrijeme je na raznim instancama donijeto niz različitih, pa i kontradiktornih presuda, pri čemu je sporna i naknada štete koju države traži, kao i troškovi postupaka koji su se popeli na više od 2,5 milijuna kuna!

Krajem kolovoza  lovačkim društvima „Košuta“, “Fazan“ i „Psunj“ iz Pakraca, te „Jelen“ iz Lipika pristigao je odgovor Državnog odvjetništva u Bjelovaru-Stalna služba u Daruvaru na njihov prijedlog za nagodbu glede štete. Nakon provedene analize Državno odvjetništvo dalo je protuprijedlog nagodbe tražeći od navedenih društava naknadu štete u ukupnom iznosu od oko 700 tisuća kuna!  Oni su zauzeli takav stav premda su već dva puta presude protiv ovih lovoovlaštenika bile pravomoćne. Prije ovoga odgovora Vrhovni sud je svojom odlukom okončao spor protiv petog lovačkog društva „Slavuj“ iz Gaja,  koje je ranije bilo zajedno sa četiri navedena sudionik procesa jer je odbačena revizija tuženika tj. države, pa je država platila sve troškove međusobnog postupka s tim društvom, te nema nikakvih potraživanja od njega! Uzimajući u obzir sudsku praksu razložno je očekivati da će i ostala četiri društva dobiti istu presudu najviše sudske instance u RH, no zamjenica općinske državne odvjetnice u Daruvaru Irena Halas zastupajući države  ipak potražuje novac od njih.

Stoga su oni krajem listopada putem zajedničkog opunomoćenika odvjetnika Zdenka Farkaša iz Požege očitovanje na ponudu odvjetništva u kojemu tvrde da predmetna analiza nije utemeljena na činjenicama već na predviđanjima, a osporavaju dakako i zahtjev za utvrđenom visinom štete izraženoj u vrijednosti mesa divljači prema važećem odštetnom cjeniku jer se zapravo ne radi o divljim svinjama već „križancima“!  

Predsjednici četiri društva, koja su još u sporu, ističu da ne prihvaćaju nikakvu obvezu plaćanja štete tim prije što su od „spornog“ odstrela u tri navrata produljili ugovor o zakupu lovišta, kojima su i tada gospodarili, pri čemu su kroz to vrijeme dosljedno provodili sve zakonom propisane radnje uzgoja, zaštite i lova divljači provodeći lovno-gospodarske osnove, te protiv njih nisu vođeni nikakvi postupci niti su počinili bilo koji prekršaj.

Aleksandar Terer, predsjednik Lovačkog društva „Jelen“ iz Lipika.

-Spor je bespredmetan što potvrđuju i dvije ranije donijete presude, no Državno odvjetništvo, koje zastupa našu državu, u nedogled inzistira na naknadi navodne štete, pa se pitam zbog čega svaki građanin ove zemlje kada vodi neki spor ne može na isti način toliko puta tražiti za sebe sudski pravorijek, te vraćati postupak višekratno na početak– ističe Aleksandar Terer, predsjednik Lovačkog društva „Jelen“ iz Lipika.

On dodaje da su lovci bili izloženi troškovima koje su podmirili počevši od odvjetničkih usluga pa do ostalih naknada dugotrajnog sudovanja, a smatra da država treba nadoknaditi ostale troškove jer su ukupni troškovi navedenog maratonskog sudskog procesa veći od zatraženog iznosa štete.

-Mi ne možemo i ne želimo platiti to što sada traže već ćemo u protivnom zatražiti podmirenje svojih troškova, a dali smo odvjetniku ovlaštenje da nas u tomu zastupa – zaključio je Aleksandar Terer i dodao da Državno odvjetništvo sada pokušava zaštititi svoj dignitet tražeći od lovaca plaćanje i ogroman novac, odnosno nudeći nekakvu nagodbu koja njihovim društvima nije prihvatljiva.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: