Stvaraju se preduvjeti za jačanje gospodarstva u gradu Požegi!

Autor: D.K.

Tiskovna vezana za poduzetničku zonu 13.10.2015POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u gradu Požegi, gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima prezentirao je aktivnosti vezane za stavljanje u funkciju Poduzetničke zone i izgradnju Poduzetničkog inkubatora na čemu se, kako je rečeno,intenzivno radi unazad dvije godine.

– Želim vas upoznati s aktivnostima o poduzetničkoj zoni i inkubatora u protekle dvije godine kada se pristupilo rješavanju i definiranju prostora za poduzetništvo i stvaranje uvjeta za razvoj poduzetništva. Rješavali smo problematiku za površinu od 37 hektara za poduzetničku zonu sjever gdje je trenutno na raspolaganju sva komunalna infrastruktura a bilo je problematično sa vlasničkim odnosima koji sada napravljen. Što se tiče same zona ona je sada kao takva definirana i planirano je da u toj zoni postoje čestice od 700 do 23 tisuće metara kvadratnih. Od toga je većina katastarskih čestica u vlasništvu Grada Požege. S tim smo stvorili podlogu na kojoj bismo mogli ponuditi kroz benefite lokalnim gospodarstvenicima i novim poslovnim subjektima izvan grada Požege i Požeško-slavonske županije mogućnost ulaganja i zapošljavanja. Grad Požega može pomoći u tom dijelu s pripremom poduzetničkog inkubatora koji je gotov u smislu ishođenja građevinske dozvole koja je izdana 9. lipnja 2015. godine. Zemljište je u vlasništvu grada Požege a vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna. Žao mi je što javnost do sada nije dobila istinitu informaciju da su natječaji kasnili i da su oni plod jednog neodgovornog ponašanja onih koji su te natječaje trebali raspisivati. Ako želimo smanjivati broj nezaposlenih i ako želimo poticati poduzetništvo onda moramo poticati brzinu raspisivanja natječaja – istakao je gradonačelnik Vedran Neferović.

O izgradnji inkubatora i određenim pojedinostima na tiskovnoj konferenciji govorila je Ines Čevapović, voditeljica projekta u Upravnom odjelu za europske integracije koja je preciznije istakla sadržaje koji će biti ponuđeni u poduzetničkom inkubatoru.

-Sam prostor obuhvaća četiri proizvodne hale, 13 uredskih prostorija, od kojih je 12 manjih i jedna veća te jednu edukacijsku i jednu konferencijsku dvoranu. Ono što nam ovaj prostor uvelike omogućava je modernizacija i inovacija prostora sa današnjim trendovima. Cilj je da svaki poduzetnik dobije za svoju uslugu što više prostora za manju cijenu. Koncept takvih mjera je praćenje takvih trendova upravo zbog povezivanja i sinergije poduzetnika što im omogućava partnerstvo i razvoj – rekla je Ines Ćevapović.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Jasminka Vodinelić naglasila je kako urbanističkim planom uređenja nije bilo definirano i riješena parcelacija zemljišta što nije moglo omogućiti gradnju. Izmijenjeni dokument koji je usvojen na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća obuhvaća poduzetničku zonu i Industrijsku ulicu sa svojom infrastrukturom. Naglasila je i kako su parcele koje su bile problematične da su uređene sa svim vlasnicima zemljišta koji su i potpisali su predugovore i dali suglasnost takvoj parcelaciji.

Uz sve već odrađene predradnje potrebno je rješavati pitanje imovinsko-pravnih odnosa s državom za što je gradonačelnik pozvao i sve buduće saborske zastupnike da se uključe u rješavanje tog problema kako bi se što prije ishodovala dokumentacija.

Više iz kategorije