Studenti zagrebačkog Medicinskog fakulteta okupirali Požeštinu: „Ako me sustav ne razočara kao liječnik ću ostati u Hrvatskoj“    

Autor: DK

Požeško-slavonska županija i sama Požeština ima već duži niz godina privilegiju biti domaćin studentima s Medicinskog fakulteta iz Zagreba i omogućiti im u različitim institucijama i ustanovama obavljanje terenske prakse. Tako smo ovih dana na terenu zatekli jednu skupinu ili bolje reći generaciju studenata sa VI. godine s njihovim voditeljima koji su svoje stečeno znanje u kabinetima i učionicama došli primijeniti na terenu.

U razgovoru s dr. Perom Hrabačem, voditeljem grupe studenata koju smo zatekli u Pleternici doznajemo kako studenti vole obavljati terensku nastavu kao i sam krajolik u koji su došli.    

-Evo sada smo s grupom od 23 studenta Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji su na 6. godini. Duži niz godina dolazimo sa studentima u Požeško-slavonsku županiju i Požeštinu na terensku praksu što se pokazalo kao veoma dobro. Prilika je da naši studenti na terenskoj nastavi uče struku i primjenjuju ono na terenu što su teoretski učili. Uz stručni dio naši studenti imaju priliku vidjeti i način života u ovim krajevima, posjetiti OPG-ove i druge gospodarske subjekte i svima njima nešto više saznati – rekao nam je u uvodu razgovora dr. Pero Hrabač nastavljajući kako su prije dolaska u Požeštinu, odnosno Požeško-slavonsku županiju posjetili Vukovar i tamošnje znamenitosti.

blank

dr. Pero Hrabač

-U Požeštini smo smješteni u Velikoj. Naši studenti obavljaju terensku praksu u više i različitih ustanova i institucija. Odlaze na teren s patronažnom službom, zatim tzv. geronto domaćicama, a budu i u bolnici i Domu zdravlja. Ono što je studentima osobito drago je biti u osnovnim školama i predavati tamošnjim školarcima, o spolnom odgoju i spolno-prenosivim bolestima. Takvu vrstu predavanja smo uspjeli dogovoriti sa školama u ovom kraju. Ova generacija odnosno skupina studenata posjetila je osnovne škole u Brestovcu, Kaptolu, Lipiku, Pakracu i Pakračkoj Poljani. Djeca u školi su veoma dobro prihvatila naše studente s kojima su na predavanjima bili sami u razredu, dakle bez nas voditelja i njihovih učitelja, odnosno nastavnika. Razgovara se o interesantnim temama, a naši im studenti odgovaraju i na zanimljiva pitanja koja ih zanimaju, a nemaju o njima priliku s nekim drugima razgivarati. Ostvarujemo i usku suradnju kako s Domom zdravlja tako i sa Općom županijskom bolnicom u Požegi gdje se također obavlja jedan dio prakse. Neizostavno je da sa studentima posjetimo i Dom za starije osobe u Ljeskovici gdje je za njih to jedan emotivni trenutak i uvjere se o skrbi za tamošnje korisnike među kojima ima i onih lišenih poslovne sposobnosti – rekao je dr. Hrabač dodajući kako studenti završe fakultet u Zagrebu i znaju samo kako je raditi medicinske poslove u velikom gradu u kojem potezom olovke nekog pošaljete osobu na specijalistički pregled i neko snimanje, na magnet ili CT.

-Želja nam je našim studentima pokazati kako se brinuti za one osobe i kako one žive u županijama, gradovima ili općinama koje imaju stanovnika kao Gornja Dubrava. Studenti vole obavljati terensku nastavu i jako zavole ovaj kraj. Neki se iz prijašnjih generacija koji su obavljali terensku nastavu ovdje odluče kasnije doći i ponovno posjetiti ovaj kraj jer im je ostao u lijepom sjećanju. Kao student dolazio sam ovdje i obavljao terensku nastavu, ostao sam dosta vezan za ovaj kraj i kao što vidite ponovno dolazim, ali u drugo ulozi, što me jako veseli – zaključio je dr. Pero Hrabač, voditelj grupe studenata s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji su došli na terensku nastavu u Požeško-slavonsku županiju.

blank

Neven Relota, student na završnoj godini Medicinskog fakulteta u Zagrebu

-Student sam 6. godine na Medicinskom fakultetu. Inače sam iz Busovače (BiH). Vezan sam jednim dijelom za ovaj kraj jer mi brat živi i radi Pakracu. U velikoj sam dilemi, odlučiti se i doći živjeti u Pakracu ili otići u neku od EU zemalja u kojima je otvoreno zapadno tržište. Ipak, volio bih ostati i raditi u Hrvatskoj, ali ako se razočaram u sustav onda odlazim. Ako me sustav zadrži svakako ću ostati u Hrvatskoj, možda i Pakrac doći raditi. U daljnjem školovanju me zanimaju specijalizacije iz interne medicine, infektologije. To mi je najprihvatljivije i ono što me prioritetno zanima – rekao je Neven Relota, student na završnoj godini Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dodajući kako je ostao oduševljen, između ostalog i s požeškom bolnicom koju su posjetili.

-Primarius na Odjelu pedijatrije koji nas je primio pozvao nas je da dođemo raditi u požešku bolnicu u kojoj ima prostora za sve liječnike i specijalizacije.  Što se tiče terenske prakse jako mi se svidjela, posebno rad patronažne službe s kojom sam se teoretski susretao ali nisam to odrađivao u praksi. Bilo je interesantno i s djecom u osnovnim školama. Bili su provokativno zainteresirani, ali sve u svemu je bilo jako dobro – zaključio je student Neven Relota.

Između ostalih posjeta OPG-ovima i gospodarskim subjektima studenti su posjetili Vinariju Markota gdje ih je uvijek ugodan i zanimljiv domaćin Marinko upoznao s načinom rada u vinogradarstvu, vinarstvu i samom proizvodnjom vrhunske kapljice koju su imali priliku i kušati. 

blank

blank

 

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića