Studenti iz desetak zemalja beru grožđe iznad Hrnjevca kod Sontakija, a rodbina i prijatelji kod susjeda Arvaja /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Najava kišnog vremena pokraj ovog vikenda požurila je vinogradare da skinu ovogodišnji urod grožđa u kutjevačkom vinogorju. Stoga je od početka vikenda živo u vinogradima jer se užurbano i intenzivno beru plodovi ovogodišnjeg rada.

Kod Krunoslava Sontakija, vlasnika Vinarije Sontaki iznad Hrnjevca dvadesetak je studenata iz cijelog svijeta koji su po tradiciji došli u berbu suradnjom za Eko selom Latinovac.

-Tu su djevojke i momci iz Italije, Francuske, Venezuele, Španjolske, Argentine, Grčke i drugih zemalja koji beru pola hektara hrnjevačkih nasada – kaže vinar Krunoslav. A otac Hrvoje Ceco Sontaki dodaje da skupina žena zvanih Narikače iz Kutjeva beru dva hektara Sontakijevog vinograda u Venju, a još imaju i hektar na lokaciji iznad Kutjeva. Po sortama oni imaju trsje cabernet souvignona, frankovke i graševine.

Očekuju proizvodnju 15 tisuća litara poznatog Kintokreta, te 10 tisuća graševine, a pripremaju i prvu količini šampanjca.

Dok berači rade i pune prikolice grožđem stari gazda Ceco kao vrsni majstor dobre kuhinje spravlja delicije za njih. Zatekli smo ga dok spravlja oradu u kotlovini, zatim morsku ribu strelku i oradu sa krumpirima pod pekom i na roštilju, te kuha grah sa kobasciom tako da će se berači lijepo ugostiti nakon napornog rada, a sve zaliti Sontaklijevim vinima.

Tik do Sontakijevih je vinograd površine 4,5 hektara vlasništvo obitelji Davora Arvaja iz Hrnjevca kod kojega beru njegovi rođaci i prijatelji među kojima je njegov prijak Emil Svoboda iz Kaptola, zatim  Arvajev zet i drugi. Svi su bili dobro raspoloženi i veseli ne krijući zadovoljstvo lijepim remenom i uspješnim berbenim poslom.

Foto: D. Mirković [FAG id=281646]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88