Stručno, uspješno i požrtvovno obavili zadatke

Autor: D.K.

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠTINE

KUTJEVO – Premda još uvijek bez određene potrebite osobne, zaštitne i skupne vatrogasne  opreme i financijskih sredstava za redovite aktivnosti i nabavku potrebite nove vatrogasne  opreme, sa postojećom opremom i kadrovima vatrogasci Požeštine su i u izvještajnom razdoblju stručno, dostojno, požrtvovno i uspješno obavljali zadatke na spašavanju ljudi i imovine od požara i poplava, preventivne zaštite i gašenja požara, te sudjelovali u mnogim promidžbenim aktivnostima, javnim, političkim, sportskim i kulturnim manifestacijama kroz davanje potrebitog osiguranja, posebice u tijeku ljeta i provođenja žetvenih radova – stoji u izvješću o radu Vatrogasne zajednice Požeštine za prošlu godinu koje je prihvaćeno na izvještajnoj godišnjoj skupštini održanoj u Kutjevu gdje je domaćin bilo tamošnje Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Gosti skupa bili su zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Petrović, županijski zapovjednik Josip Ugrin, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži županije Marko Ašenbrener, zatim predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić, predsjednik VZ grada Požege Šima Miletić i drugi.

Oni su pozdravili rad skupa, izrazili pohvale o radu članica, te upozorili na predstojeće aktivnosti. VZ Požeštine ima 39 DVD-a od kojih su dva u gospodarstvu i Javnu vatrogasnu postrojbu Požeško-slavonske županije sa sjedištem u Pleternici.

Predsjednik zajednice Josip Ašenbrener u uvodnoj riječi je istakao dobru osposobljenost, te zadovoljavajući broj vozila, no dio njih su starijih godišta, a uz to prestoji nabava opreme za operativce.

U vatrogasnim društvima VZ Požeštine učlanjeno je 2635 aktivnih članova od toga (601 operativnih članova koji zadovoljavaju sve zakonom propisane uvjete), 672 člana vatrogasne mladeži i podmlatka, 119 članova u pričuvi i 3791 podupirujući član.

Posebice je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer od 2635 aktivnih članova svega oko 600 članova posjeduje zaštitnu odjeću, dok svi ostali članovi rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći (samo u radnim kombinezonima ili radnim odorama). Isto tako je uočen i nedostatak opreme za rad u saniranju poplava (čizme, kabanice, čamci i dr.), a u kojima su Vatrogasci Požeštine uzeli aktivno učešće.

Isto tako još uvijek je izražen je nedostatak obavljenih zdravstvenih pregleda za operativne vatrogasce, jer je obavilo oko 60o operativnih članova, a osnovni problem više nije nedostatak financijskih sredstva, jer su istu obvezu uglavnom preuzeli gradovi i općine, već činjenica da dvije godine prođu brzo i ponovno ih treba obnavljati.

Središnja DVD-a je sukladno navedenim elaboratima i Zakonu o vatrogastvu, te mjerilima koja su utvrđena od strane HVZ-e i Državne uprave za zaštitu i spašavanje potrebito prioritetno financirati i opremati, obzirom da središnja DVD-a imaju obvezu pokrivanja cijelog područja grada ili općine.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88