Stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola te voditelje učeničkih zadruga na temu “Učenje poduzetničkih vještina u učeničkim zadrugama”

Autor: S.P.

Osnovna škola Antuna Kanižlića u Požegi bila je domaćin održavanja stručnog skupa pod nazivom “Učenje poduzetničkih vještina u učeničkim zadrugama” koji je okupio ravnatelje osnovnih i srednjih škola te voditelje učeničkih zadruga s područja Požeško-slavonske županije.

Skup je održan u organizaciji Podružnice Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Požeško-slavonske županije. O aktivnostima Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva govorila je tajnica Blanka Horvat, a o značaju ranog razvoja poduzetničkih osobina govorila je dr. sc. Katarina Potnik Galić s Veleučilišta u Požegi. Direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić sudionike skupa upoznala je s primjerima dobre prakse – od ideje do realizacije, s naglaskom na suradnju Poduzetničkog centra s pleterničkim dječjim vrtićem Tratinčica.

Učeničko zadrugarstvo iznimno je važno jer je riječ o jedinoj proizvodnoj izvannastavnoj aktivnosti, naglasila je glavna tajnica HUUZ-a Blanka Horvat.

“To je aktivnost gdje učenici ponajprije razvijaju poduzetničke vještine od najranijih dana, uče proces od ideje do proizvoda – osmišljavaju proizvod unutar svoje zadruge, uče što je sve potrebno kako bi proizvodili, rade i na kraju to i prezentiraju te prodaju – uče cjelovit proces. Uz to, rad u učeničkoj zadruzi, nerijetko utiče čak i na izbor buduće zanimanja. Za razvoj učeničkog zadrugarstva pri tom je od neprocjenjive važnosti podrška škole ali i lokalne zajednice, od drugih obrazovnih ustanova poput ovdje Veleučilišta, lokalne uprave, turističkih zajednica i drugih,” rekla je Horvat.

Podružnica HUUZ-a Požeško-slavonske županije osnovana je 2014. godine i tada je djelovalo samo šest učeničkih zadruga. Danas je taj broj veći, a zadruge ostvaruju sve zapaženije rezultate, kaže voditeljica Podružnice Sanja Grbeš.

“Danas imamo 11 aktivnih učeničkih zadruga što govori kako škole prepoznaju njihovu vrijednost. Kada je govorimo o poduzetništvu, zadruga je jedan od oblika realizacije učenja poduzetničkih vještina u školama i to je doista potrebno poticati. Sve više ravnatelja zainteresirano je za osnivanje zadruga, a uspješni smo u svim segmentima- organiziramo međužupanijske suradnje, osvajamo nagrade, a nadamo se kako ćemo biti i domaćin regionalnog skupa,”rekla je Grbeš. Razvoj poduzetničkih osobina od iznimnog je značaja za razvoj budućih poduzetničkih vještina djeteta, potvrdila je i dr. sc. Katarina Potnik Galić.

“Ako znamo činjenicu da se poduzetničke vještine kod djece razvijaju od sedme godine njegovog života, onda je najvažnije krenuti što ranije, već do vrtića. Na Veleučilištu smo u suradnji s vrtićima i školama razvili niz slikovnih materijala za mlađu djecu s kojima se potom rade prave poduzetničke aktivnosti. Pozdravljam rad učeničkih zadruga jer oni su pravi primjer mladog poduzetništva. Simulacijama svojih poslovnih ideja te njihovom realizacijom stavljanjem proizvoda na tržište oni uveliko doprinose poduzetničkim djelatnostima i stvaraju velike predispozicije za buduće poduzetničke aktivnosti,” naglasila je Potnik Galić.

S primjerima dobre prakse sudionike skupa upoznala je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić. “Poduzetnički centar Pleternica radi s vrtićima i osnovnim školama – organiziramo susrete s poduzetnicima, pokazujemo tko su poduzetnici, kako postati poduzetnik te koje su vrline ali i mane poduzetništva. S djecom prolazimo kroz proces od proizvodnje do pakiranja i stavljanja na tržište. upravo tako smo proveli dva projekta – jedan u pleterničkoj osnovnoj školi, a drugi u dječjem vrtiću Tratinčica. To je vrlo dobro iskustvo koje dijelimo i s drugima,” rekla je direktorica Šarić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88