Stručna ekskurzija članova požeškog Društva energetičara u Crnu goru /FOTO/

Autor: DK

Na redovite stručne ekskurzije odlaze članovi Društva energetičara Požega koje imaju za cilj edukacije i određena usavršavanja u znanstvenom smislu. Tako se na stručnu ekskurziju zadnjeg vikenda u mjesecu rujnu u Crnu Goru zaputio 51 član Društva energetičara kojom prigodom su posjetili hidroelektranu Pivu na sjeverozapadnom dijelu Crne Gore.

Posebnost hidroelektrane Piva je u tome što ima jednu od najviših betonskih lučnih brana u svijetu visine 220 m, a u pogonu je od 1976. godine.

Brana na hidroelektrani stvara Pivsko jezero površine 12,5 km² na visini od 675 m i duboko 188 m. Priključena je na 220 kV dalekovod elektroprivrede Crne Gore. Elektrana ima instalirana tri generatora po 120 MW čime ukupna snaga elektrane iznosi 360 MW, dok je godišnja proizvodnja projektirana na 860 GW.

Prema riječima Mate Vukovića, tajnika Društva energetičara Požega za vrijeme njihove posjete odvijao se remont drugog agregata kojim se zahvatom produžio životni vijek hidroelektrane na dodatnih 40 godina. 

Osim stručnog dijela članovi su obišli crnogorske bisere Budvu i Kotor. U Budvi su obišli urbani centar starog grada, gradske zidine i vrata, katedralu Sv. Ivana, crkvu Sv. Marie in Punta i ostale kulturne znamenitosti. U Kotoru su obišli gradske zidine, staru gradsku jezgru, katedralu i Trg Sv. Tripuna, crkvu Sv. Nikole, crkvu Gospe od Zdravlja, Kneževu palaču i Napoleonovo kazalište.

Bilo je to jedno nezaboravno putovanje koje će svima ostati u dubokom sjećanju.

Foto: DEH Požega [FGAL id=263515]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: