Stranci imaju interes za lov kod nas, no mnogo je barijera za takve poteze

Autor: DK

BORIS JANIĆ, LOVOZAKUPNIK I LOVAČKI ČELNIK IZ POŽEGE

POŽEGA – Zaljubljenik u prirodu i lovstvo Boris Janić iz Požege dugi niz godina je prisutan i aktivan u lovstvu Požeško-slavonske županije. Predsjednik je „Jelena“ jednog od najboljih lovačkih društava toga kraja, koje gospodari lovištem Zapadni Papuk II, a i svojim obrtom „Jelen“ lovozakupnik je lovišta Sjeverna Babja Gora, koje je u sastavu Požeške gore. Oba lovišta bogata su visokom divljači, te plijene pozornost lovaca iz drugih krajeva koji tu rado dolaze i često odstrijele trofejnu divljač. Među njima je naravno i stranih lovaca.

-Ima dosta zanimanja stranaca za lovni turizam, pogotovu za lov na divlje svinje, a prethodnih godina tu su dolazili Britanci, Šveđani, Danci i drugi – kaže nam Boris Janić i dodaje da je kod organiziranja lovova za njih podosta problema zbog neriješenih i nedorečenih zakonskih propisa pa je teško organizirati sadržaje potrebne za boravak stranih lovaca. Tu su lovozakupnici i lovačka društva praktički nemoćni.

-Mi gledajući naše propise sada njima možemo praktički samo prodati lovni dan tj. ishoditi dopuštenje za lov, dok sve ostale sadržaje stranim lovcima treba organizirati netko drugi počevši od smještaja, zatim ugostiteljskih usluga, prehrane itd – nastavlja Janić. Naime, lovačka društva su neprofitne udruge, a nisu u sustavu fiskalizacije iz čega proizlazi da ne mogu izdati račun za smještaj ili prehranu lovaca. Zbog svega toga lovačka društva u Požeškoj kotlini ponajviše smještaju lovce u restoranu i prenoćištu „Zlatni Lug“u Donjim Emovcima pokraj Požege koji im omogućavaju potpune sadržaje tijekom njihovog lova i boravka u ovom kraju.

-Bilo bi najbolje da im mi možemo ponuditi smještaj u vlastitim objektima kojih imamo dosta, zatim prehranu, rekreaciju i druge sadržaje, a na taj bi način mogli priskrbiti značajna financijska sredstva za lovačka društva te ih utrošiti za poboljšanje gospodarenja u ovdašnjim lovištima, bolju skrb o divljači i drugo čime bi se podizala razina sveukupne ponude, ali i razvijalo lovstvo – kaže na kraju Janić i dodaje da je na više razina pokušavao tražiti rješenja za promjenu ovakvog stanja, no nigdje nije naišao na razumijevanje. Iz toga proizlazi da mnogi ljudi za ovakve probleme jednostavno nemaju sluha ili ih ne žele čuti.

Foto: Ilustracija

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: