Stradanje nedužnih je opomena, a žrtve ne smijemo zaboraviti

Autor: Jelenko Topić

IMG_7737BRANEŠCI/PAKRAC – Prigodnom svečanošću u Branešcima pokraj Pakraca otkriven je obnovljeni spomenik podignut u čast stradalih žitelja sela za vrijeme Drugog svjetskog rata. Obnovu spomenika uz razrušeni objekt društvenog doma financirali su Ministarstvo branitelja RH i pedesetak mještana Branežaca.

Svečanost je počela pomenom za stradale mještane Branežaca kojega su služili vladika slavonski Jovan i pakrački paroh Đorđe Teodorović.

Izaslanstva Hrvatskog sabora, bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, Vlade RH, Požeško-slavonske županije, mještana i udruga antifašista položila su vijence na spomenik, a predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik Đorđe Gunjavić zahvalio je mještanima i ministarstvu ističući da su uz 87 mještana ovog sela tu ubijene žene i djeca s područja oko Kozare, kao i borci Drugog svjetskog rata.

Spomenik su otkrili mještani Ana i Gojko Romanić, a pred velikim brojem mještana, gostiju i uzvanika među kojima su bili i raseljeni mještani iz drugih zemalja govorili su brojni dužnosnici.

IMG_7665

-Zaustavimo s prošlim stoljećem ratova na ovim prostorima i krenimo u zajednički život, razvoj i boljitak ovog kraja- pozvao je prisutne zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić. Nadalje se obratio Darko Karanović, potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća, te zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik koji je rekao da se svi borimo kako se ovakve stvari ne bi više događale.

-Sada manjina u našoj zemlji pokušava opravdati ove zločine, a to šteti ugledu Hrvatske jer oni žele prekorijiti povijest – istakla je okupljenima pomoćnica ministra branitelja Vesna Nađ. Na velika stradanja nedužnih ljudi upozorio je episkop slavonski Jovan.

-Branešci su tužno mjesto gdje se prisjećamo stradanja, ovo je opomena jer žrtve ne smijemo zaboraviti, pa vas pozivam na očuvanje mira, slobode i jednakopravnosti u našoj demokratskoj državi – naglasio je okupljenima Zdravko Ronko, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora na ovoj svečanosti.

IMG_7724Bivši predsjednik RH Stipe Mesić, koji je počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca naše zemlje upozorio je da su ovo žrtve bezumlja i pogrešne politike.

– Ako spalite selo i srušite spomenik nestaje život i povijest, a suluda je ideja rušenje spomenika Pobjedi revolucije naroda Slavonije u Kamenskoj pogotovo što je riječ o remek djelu našeg svjetski priznatog kipara Vojina Bakića – zaključio je Stjepan Mesić. On je prije ove svečanosti na groblju u Gavrinici iznad Pakraca pohodio grob svoga strica Đuke Mesića koji je poginuo kod Rogulja za vrijeme Drugog svjetskog rata, te mu odao počast.

/Foto by Ivan Vlahović/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot