Stotinu tamburaša zasvirat će i zapjevati Bećarac na jedinstvenom trgu u Pleternici koji nosi njegovo ime

Autor: Jelenko Topić

Što se više bliži poznati spektakl Hrvatske televizije „Lijepom našom“ za kojega će se dvije emisije snimati 5. rujna na Trgu bećarca u Pleternici otkriva se mnogo detalja i zanimljivosti koje će biti na programu te bogate glazbene večeri. Očekuje se da će to pratiti brojni gledatelji jer je poznato da su ova javna snimanja uvijek dobro posjećena.

-Stotinu tamburaša zasvirat će i zapjevati Bećarac i to na trgu koji nosi ime tog zaštićenog napjeva kao dijela svjetske kulturne baštine koji je prepoznao i UNESCO – kazao nam je urednik, autor i voditelj serijala „Lijepom našom“ Hrvatske televizije Branko Uvodić.

Inače Bećarac je oblik narodne pjesme porijeklom iz ruralne Slavonije, odakle se njegova popularnost proširila do južne Mađarske i diljem Vojvodine. U obliku je dvostih koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju. U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na javnom snimanju u Pleternici očekuje se nastup pet kulturno-umjetničkih društava među kojima su “Orljava”, “Svilenka” iz Buka, zavičajno KUD “Rama”, “Seljačka sloga” iz Prekopakre i Gradsko KUD Požega, KUD Zagrađe, zatim petnaestak tamburaških sastava, te brojna estradna imena iz naše zemlje, te susjedne Bosne i Hercegovine.

Uz sve to kroz ove dvije emisije predstavit će se vinska i gastronomska ponuda ovog kraja.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: