Stočarima državno zemljište “po kratkom postupku”

Autor: DK

Crne svinje (Small)ZAGREB / POŽEGA – Ministarstvo poljoprivrede od 20.travnja započelo je aktivnosti vezano za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, bez javnog poziva. Radi se o dodjeli zemlje stočarima koji nemaju dovoljno hrane za ishranu stoke. U provedbi dodjele zemlje stočarima, uz Ministarstvo poljoprivrede, sudjelovati će Agencija za poljoprivredno zemljište, Hrvatska poljoprivredna agencija, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Savjetodavne službe.

Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede u Hrvatskoj je više od 10 tisuća stočara koji nemaju dovoljno poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju na svojim farmama temeljem broja uvjetnih grla stoke upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja i ARKOD.

– Temeljem izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu postupak dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima bez javnog poziv na rok od deset godina zajednički provode Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za poljoprivredno zemljište, Hrvatska poljoprivredna agencija, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Savjetodavna služba. Na temelju podataka iz Informacijskog sustava Agencije za poljoprivredno zemljište poljoprivrednicima će se na deset godina dodjeljivati čestice koje se u katastru vode kao oranice, pašnjaci i livade i koje su trenutačno slobodne za raspolaganje. Katastarske čestice koje su obuhvaćene ranije raspisanim javnim pozivima za zakup neće biti predmet dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta bez javnog poziva – stoji u odgovoru kojeg smo primili iz Agencije za poljoprivredno zemljište koja nadalje navodi i da će se katastarske čestice stočarima dodjeljivati temeljem naputka koje će donijeti Ministarstvo poljoprivrede.

Hrvatska poljoprivredna agencija izračunala je za svaki Matični informacijski broj poljoprivrednog gospodarstva upisan u Jedinstveni registar domaćih životinja broj upisanih uvjetnih grla po svim vrstama stoke,  za krave, koze i ovce koje su u kontroli mliječnost, za ostala goveda (sustav krava tele), za sve ostale životinje upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja, kopitari, ovce, svinje, koze.

– Hrvatska poljoprivredna agencija i Savjetodavna služba pozvat će sve korisnike čija stoka je upisana u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ), a kojima nedostaje poljoprivredno zemljište na ispunjavanje prijavnog obrasca. Okvirni rok za prijavu je 15 dana odnosno od  20. travnja do 4. svibnja 2015. godine – zaključuje se u odgovoru Agencije za poljoprivredno zemljište koja će nakon toga pripremit odluke o dodjeli zakupa bez javnog poziva i izraditi ugovore o zakupu.

(Foto: Ilustracija, pozega.eu)
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića