ŠTO PODUZIMAJU NAŠI GRADSKI OCI I NJIHOVI SURADNICI? Selo Petrijevci s manje od tri tisuće žitelja dobiva obilaznicu: Kada će je dobiti Požega – grad s više od 20 tisuća ljudi???

Autor: D.K.

Razlozi izgradnje obilaznice su gust promet kroz naselje Petrijevci, mjesto sa nešto manje od tri tisuće stanovnika, točnije prosječni godišnji promet 5300 vozila dnevno, a velik udio u tome je kamionski promet koji treba izmjestiti. Problemi su ograničenje brzine kretanja kroz naselje, 9 zavoja što predstavlja usko grlo na dionici DC34, te negativna statistika vezana za prometne nezgode kojih je u prosjeku, godišnje više od 10 i to u prosjeku sa 1 poginulom osobom i 5 ozlijeđenih osoba. To stoji na stranici male općine Petrijevci u Osječko-baranjskoj županiji, a uz to selo u sastavu općine je još samo jedno naselje.

Buduća obilaznica je dužine 3,88 kilometara sa 4 raskršća i mostom preko Stare Karašice duljine 105 metara, a ukupna vrijednost iznosi 70,5 milijuna kuna od čega Europska unija sudjeluje  sa gotovo 60 milijuna što je 85 posto troškova. U toj županiji najavljuju gradnju obilaznice Belog Manastira.

Pitat će se mnogi što navedeno ima veze sa Požegom. Naravno da nema izravne veze, no postavlja se pitanje kada će taj grad sa više od 20 tisuća stanovnika dobiti prijeko potrebnu obilaznicu. O potrebi ne vidimo svrhu govoriti jer se tranzitni promet odvija kroz desetak gradskih ulica.

Zanimljivo je da o tomu već petnaestak godina nitko od gradskih i županijskih čelnika čak i ne govori. Imajući u vidu da se bliži predizborna kampanja možda se toga netko sjeti.

Ako se to ne dogodi preostat će reciklirana priča o tunelu prema autocesti. Možda bi o tomu trebalo konzultirati struku. Prometni stručnjaci tvrde da je za Požegu rješenje prava obilaznica od ulaza u grad iznad Kaznionice pa do izlazu na cesti Požega-Brestovac kod Novog Sela s time da bi se sagradilo sa te obilaznice nekoliko priključaka u grad.

Možda je vrijeme da se o tomu barem počne pričati jer takav glas možda stigne na neku daleku adresu što uključuje i onu gdje ima europskog novca kojega eto i u malim općinama pronađu.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek