Što još očekivati novo u Pleternici? Radovi na zgradi Srednje škole u poodmakloj fazi kao i na e inkubatoru, dogradnja dječjeg vrtića gotovo završena, multimedijalna dvorana „skockana“ do savršenstva….

Autor: DK

U krugu od samo nekoliko stotina metara u Pleternici će biti nekoliko novih „zdanja“ – građevina koje će krasiti taj grad, a na zadovoljstvo svih stanovnika tog kraja.

Već sada svakom putniku namjerniku koji prolazi kroz taj mali gradić novoizgrađeni Trg bećarca plijeni pozornost. Još uvijek oku skrovita više milijunska građevina, za koju se mnogi pitaju što se to u unutrašnjosti skriva, ubrzo će otvoriti svoja vrata i biti predana na uporabu – nekadašnje kino, a danas nova multimedijalna dvorana, izgrađena i uređena prema svim najnovijim standardima. Možda to bude i prije dana grada Pleternice, početkom prosinca, a nitko ne isključuje da do toga može doći i prije.  

Nećemo još ništa reći o zgradi buduće Srednje škole. Napravit ćemo samo nekoliko koraka dalje i doći do gradilišta koja se gradi uz samu zgradu Gradske uprave – budući e inkubator. Prva faza radova je dovršena, malo se bilo sačekalo i sad se intenzivno izvode radovi na drugoj fazi. Kako to često zna naglasiti gradonačelnica Pleternice, e-inkubatorom se želi odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo. Jedan izazov je niska poduzetnička aktivnost kojoj svjedočimo posebice u ruralnim dijelovima Slavonije, a drugi izazov svaki dan je iseljavanje mladih, i to ne samo u strane zemlje nego i odlazak mladih na fakultete u druge gradove, a nakon fakulteta nađu radna mjesta u tim gradovima i ne vrate se nazad u svoje rodno mjesto.

Izged budućeg E-inkubatora

-Kad već neki odu na fakultet u Varaždin, postanu programeri, želja nam je da te mlade obrazovane ljude vratimo nazad u Pleternicu, da im damo da kroz projekt e-inkubator nađu svoj poslovni prostor, da im pomognemo s umrežavanjem s drugim IT firmama na nacionalnom i svjetskom tržištu. Poduzetnik informatičar svoje poslovanje može voditi u bilo kojem kutku svijeta pa zašto ne i u našoj prekrasnoj Pleternici – naglasila je u jednom razgovoru Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Uz zgradu buduće srednje škole pri samom završetku je, odnosno svi radovi su gotovi na dograđenom dijelu Dječjeg vrtića. Namještaj za nove mališane – korisnike odgojne ustanove pristiže. Sve se uređuje i priprema za otvorenje koje je planirano krajem studenog najkasnije početkom prosinca. Liste čekanja za upisanu djecu odlaze u zaborav, a otvorenje bude možda baš u sklopu proslave Dana grada koja bi svečanost bila za pamćenje.

Vratimo se onome što je iniciralo ovaj članak. Potaknuti smo objavom na Fb statusu gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić o izgledu zgrada Srednje škole Pleternica. To je sada teško i zamisliti, a neki će možda reći ništa od toga.

Govorili su možda ti isti kako ništa od nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice, trga, multimedijalne dvorane, dogradnje dječjeg vrtića, e inkubatora…. ali su se brzo razuvjerili.

Možda će upravo ti isti reći što će nam sve to kada je veliki postotak onih koji odlaze u druge zemlje sa svoje rodne grude. Odlaze, ali neki se i neki vraćaju i upravo se možda radi tih i onih koji će se vratiti izgrađuje i uređuje kako bi se stvorili svi preduvjeti za što ugodnije življenje, uz pristojno radno mjesto i da čovjek bude svoj na svome, a ne stranac kojeg se iskorištava do iznemoglosti, kao što je to sada slučaj tamo negdje…..

Kako ističe gradonačelnica Jozić vezano za izgradnju zgrade Srednje škole do proljeća bi prema prikazu zgrada tako trebala izgledati.

-Jedan manji dio sredstava za ove radove osigurali smo iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a drugi osiguravamo iz našeg proračuna. Nakon stolarije i fasade preostat će nam odraditi kompletne instalacije te sve završne radove interijera škole. Vjerujem da ćemo za taj dio radova osigurati bespovratna sredstva naših ministarstava ili EU fondova. Ide polako, ali ide. Tako smo gradili i našu knjižnicu pa smo je i izgradili – naglašava gradonačelnica Jozić.

I što dalje? Sve će to biti završeno u realnim i očekivanim rokovima. Hoće li biti nekih novih iznenađenja ostaje nam za vidjeti!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: