Starica Julijana osporava svoj ugovor o doživotnom uzdržavanju, no nadležni to ne žele prihvatiti

Autor: DK

Dugotrajni sudski proces kojega je pokrenula starica Julijana Lučić Jozak(94) iz Pleternice u namjeri da ospori svoj ugovor o doživotnom uzdržavanju sa nećakinjom Dubravkom Gajić 2009. godine praktički je završen, no  ona se ne miri sa donijetom presudom.

Tako su odbijena tužba, te kasnije i žalba višoj instanci pa je presuda pravomoćna iako Julijana tvrdi da nećakinja nije ispoštovala odredbe ugovora zbog čega ga i dalje nastoji osporiti podnijevši 11. veljače novi zahtjev. To je također učinio njen susjed i prijatelj Stjepan Nemet, koji o Julijani na njen zahtjev brine deset godina, zatraživši od Centra za socijalnu skrb skrbništvo nad bolesnom, nesamostalnom i nepokretnom bakom!

-Nadležni joj nameću nećakinju da skrbi o njoj ne gledajući reakciju bake koja je razočarana njenim odnosom i ponašanjem – kaže nam Nemet. Požalio se da njega bez ikakvog osnova dovode u negativan kontekst smatrajući da to čini zbog interesa za njenu imovinu.

Julijana Lučić Jozak ranije je tvrdila da je umreženost ljudi u požeškom pravosuđu i među odvjetnicima, te nedopustivu povezanost zbog čega smatra da ne može na odgovarajući način riješiti svoj problem. Ona tako komentira situaciju u kojoj se našla bez svoje krivice tvrdeći da je cijeli život pomagala ljudima i uvijek svima činila samo dobro.

Njeni odvjetnici u više su navrata sudskim instancama podnijeli žalbe tvrdeći da je Julijana Lučić Jozak niz odluka svjesno donijela za što nadležni ne haju, a navode da su pogrešno utvrđene činjenice jer davateljica uzdržavanja nije izvršavala ugovoreno, te je izgubila povjerenje primateljice uzdržavanja pogotovo kada je u pitanju raspolaganje primanjima. Uz to po tvrdnji tužiteljice  sud nije naložio ni vraćanje štednih knjižica i osobnih stvari koje je dotična odnijela iz njene kuće kao što su odjeća, alati, posteljina i drugo već je naložio da Julijana plati  sudske troškove.

-Ona nema osjećaja, nije vodila računa o meni i nije izvršavala obaveze iz ugovora o  uzdržavanju, no raspolagala je imovinom i novčanim sredstvima na osnovu moje punomoći – rekla nam je ranije gospođa Jozak Lučić i dodala da je navodno podizala novac sa računa bez njenog znanja. Tvrdi nadalje da nećakinja čeka da dobije sve što je dogovoreno, što Julijana osporava, kao i oporuku kojom njoj sve  ostavlja nakon smrti.

Sada je najavljen dolazak sudskog vještaka koji će dati stručno mišljenje o skrbništvu. Uz sve to baka Julijana je unazad više od pet godina, za koje vrijeme tvrdi da joj Dubravka ne dolazi u kuću, pronašla ženu koja joj svakoga dana više puta dolazi pomagati i koju plaća 300 eura mjesečno unatoč  ugovoru sa nećakinjom jer ga sudovi nisu poništili!

Komentiraj: