Stara jela na jelovniku „Zlatnog luga“

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Suradnjom Gradskog muzeja, odnosno kroz njihov projekt „Muzej u loncu“, zatim  Turističke zajednice grada Požege i ugostiteljstva „Zlatni lug“ u njihovom objektu u Donjim Emovcima proširena je ponuda i to nekadašnjim tradicijskim jelima ovoga kraja. Zasada je u ponudi izuzetna delicija vinogradarski ćevap koji se nekada pripremao i služio uz vinogradarske blagdane, a predstavljen je medijima i gradskim čelnicima.

Tom prigodom pozdravne riječi uputio je direktor „Zlatnog luga“ Leo Pandžić, a dr. Žarko Španiček je govoreći o tradicijskim jelima Slavonije i požeškog kraja rekao da je nekada osnova svih jela ovog podneblja bilo brašno, dok su mlijeko i meso bili dodaci u iznimnim prilikama.

Gradonačelnik Požege Vedran Neferović naglašava da se traže rješenja da se stara tradicijska jela vrate u ponudu zbog jačanja turizma, a ona će se stavljati u kontekst običaja i tradicije.

Ravnateljica Gradskog muzeja Maja Žebčević Matić posebno je predstavila vinogradarski ćevap kao polpularno jelo koje se spravlja od najboljih komada junećeg i svinjskog mesa, te se uz dodatke na ražnju peče pokraj otvorene vatre.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: