Srnetina je kvalitetno meso za posebne delicije

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Iskusni meštar domaće, posebice slavonske kuhinje, Anđelko Ledić iz Požege, poznat iz televizijske emisije „Anđeoska kuhinja“, koju nekoliko godina emitiraju brojne TV u našoj zemlji, te susjednoj Bosni i Hercegovini nastavlja tradiciju spravljanja tih delicija kroz svoj obiteljski biznis  „Ledić catering“ obogaćujući ugostiteljsku ponudu požeškog kraja. Bio je voditelj ugostiteljstva tvrtke „Aless“, a sada je nastavnik kuharstva u Poljoprivredno-prehrambenoj i Obrtničkoj školi u Požegi. Višestruko je nagrađivan na niz državnih natjecanja, kao što je drugo mjesto na Hrvatskom kuharskom kupu 2016. godine, a predsjednik je Udruge kuhara Požeško-slavonske županije. U posljednje vrijeme uz redovne jelovnike i one po narudžbi naglasak daje na specijalitete od divljači, a za tu namjenu u suradnji sa Ugostiteljstvom „Piki“ iz Požege koristi njihov objekt na lokaciji „Gajište“ pokraj Brestovca sa 150 sjedećih mjesta i 25 ležaja namijenjenih za različite rekreacijsko-zabavne sadržaje, prihvat lovaca, obiteljske svečanosti  i druge namjene.

-Nabavili smo pokretnu kuhinju pa pripremu hrane možemo obavljati i na drugim lokacijama što je zanimljivo za izlete,fešte,obljetnice,skupove domaćih i stranih lovaca itd – kaže nam Ledić koji za turiste i izletnike koji pohode ove dijelove Slavonije ima prezentaciju tradicionalnih starih jela ovoga kraja poznatih kroz projekt „Muzej u loncu“ kao što su vinogradarski ćevap, guščji paprikaš, drevni kolači gojtani i druge slastice. Sve poznatiji postaje upravo po kuhinji iz mesa divljači koje među slavonskim gorjem ima u izobilju, a gosti su mu i lovci iz inozemstva.

-Uz tradicionalna jela od mesa divljači ima mogućnosti i za nešto posebno jer je riječ o iznimnoj kvaliteti posebno kada je riječ o srnetini – kaže nam na kraju Anđelko Ledić ističući sve atribute toga mesa, a po vlastitoj recepturi pripremio nam je srnetinu u tijestu, te paštetu od srnetine koje smo sa velikim zadovoljstvom degustirali i naravno prste polizali.

         SRNETINA U TIJESTU

SASTOJCI(ZA 6 OSOBA):

-srneći but bez kosti 1,2 kg

-medvjeđi luk(srimuš) 0,1 kg

-crveni luk  0,2 kg

-gljive  0,2 kg

-slanina  0,1 kg

-mrkva 0,1 kg

-grašak  0,1 kg

-celer  0,1 kg

-topljeni sir  0,1 kg

-kiselo vrhnje  0,1 l

-jaje  1 kom

-sol

-papar

-ružmarin.

PRIPREMA:

Srnetinu izrežemo na kockice i propirjamo sa crvenim lukom, mrkvom, slaninom, gljivama i celerom oko jedan sat, te ostavimo da se malo ohladi.

U smjesu dodamo kiselo vrhnje, naribani topljeni sir i začine.

Na razvijeno(rašireno) lisnato tijesto poslažemo medvjeđi luk(srimuš), premažemo jajetom i prekrijemo nadjevom,zamotamo u tijesto i pečemo ispod peke ili u pećnici oko pola sata.

Kada se ohladi narezati na šnite i servirati.

            PAŠTETA OD SRNETINE(HLADNO PREDJELO)

SASTOJCI: Isti kao za gornje jelo tj. srnetinu u tijestu. Koriste se ostaci od pripremljenog nadjeva za navedeno jelo. Ova pašteta se može na isti način spravljati i od ostataka pripremljenog srnećeg gulaša!

 PRIPREMA:

Nadjevu dodamo maslac, senf, kisele krastavca, te začinimo ljutom paprikom. Sve to dobro izmiješamo štapnim mikserom.

Paštetu mažemo na šnite kruha i serviramo kao hladno predjelo(namaz).

PREPORUKA VINA: CABERNET SAUVIGNON PERIĆ

 

Uz jela od mesa divljači, pogotovo od srnetine, stručnjaci preporučuju crna vina. Požeška dolina je poznata po vrsnim i kvalitetnim vinima.

Prijedlog meštra Ledića je  CABERNET SAUVIGNON iz Vinarije OPG Slavka Perića u Velikoj. To vino smatraju kraljem crnih vina u obitelji Perić, a njegovan je tako da može biti i vino kraljeva. Snažni sortni miris podsjeća na zreli crni ribiz i zrelu šljivu,blago papriku, duhan i mliječnu čokoladu. U okusu moćan i jak s puno tanina, ali ne s puno kiseline, jer je stručnom obradom dobio nježnost i masnoću koja je stišala tanine, te rijetko viđenu eleganciju.

Čuvanjem još će se profiniti, mada iskreno teško će mu se odoljeti i brzo će se popiti čim se za njega sazna. U ponudi je berba 2015. godine, a ovo vino ima koncentracija alkohola od  13,4 posto. Po tipu to je kvalitetno suho vino.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: