Središnji križ na Groblju sv. Ilije zaštićen od zuba vremena i obnovljen u čast onima koji su svoje živote utkali u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske /FOTO/

Nakon 23 godine obnovljen je središnji križ na požeškom Groblju svetog Ilije koji je postavljen u čast hrvatskom braniteljima s područja grada Požege koji su svoje živote utkali u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Na tom mjestu dostojno će se i dalje odavati počast vitezovima u raznim prigodama i svjedočiti da nisu zaboravljeni i da je njihova žrtva nemjerljiva.

Groblje sv. Ilije osnovno je polovicom 18. stoljeća u kojem su zakapani umrli Požežani od kuge koja je 1739, godine harala Požegom. Kapelica na groblju izgrađena je 1792, a njena veličina i oblik, uz obnovu 2008. godine, zadržali su se sve do danas. Na ulazu u groblje 1958. godine izgrađena je mrtvačnica, a 2008. godine i ona je obnovljena. Mjesto pijeteta, središnji križ podignut je 1995. godine na novijem, južnom dijelu groblja gdje su svoje posljednje počivalište pronašli hrvatski vitezovi.

Vrijednost radova na obnovi križa je oko 200 tisuća kuna koja su sredstva izdvojena iz proračuna grada Požege, a tvrtka Komunalac Požega d.o.o. izdvojila je 50 tisuća kuna za popločavanje prostora oko križa.

Uz predstavnike upravitelja Groblja, vojske te braniteljskih i drugih udruga na dostojan način dovršetak obnove središnjeg križa došli su obilježiti, gradonačelnik Darko Puljašić sa zamjenicima i zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović.

-Razmišljali smo nekoliko godina o samom procesu jer je riječ o vrlo složenim radovima restauracije. U dogovoru s gradonačelnikom Darko Puljašićem krenuli smo u potpunu obnovu. Idejno rješenje izradio je požeški arhitekt Zoran Fumić, a osnovna ideja je bila da se u sam središnji križ, koji je podignut još 1995. godine, vrlo malo zadire već da ga se zaštiti od zuba vremena kako bi bio u funkciji još dugi niz godina. Pri tom su se koristili novi materijali, a nova dimenzija je i oblaganje kamenim materijalima pristupnih stepenica te postamenta – rekao je Anto Bekić, direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. koja je upravitelj groblja.

-Vrijedilo je ovo učiniti zbog onog što ovaj križ predstavlja i što on znači, zbog onih kojima odajemo ovdje počast, koji su zadužili sve generacije Hrvata. Oni zaslužuju posebno mjesto u našim srcima, na našim zastavama i grobljima, ali i u centrima gdje se odlučuje što i kako dalje u budućnosti zemlje. Moramo se truditi kako bi oni koji su sudjelovali i dali sebe u obranu domovine znali da Grad Požega misli na njih, da i na ovakav način duboko poštuje njihove žrtve. Vrlo sam sretan, zadovoljan i zahvalan što imam čast otvoriti obnovljeni središnji križ u spomen na one koji su dali najviše – naglasio je Darko Puljašić gradonačelnik Požege dodajući kako je obnova križa najmanje što su mogli učiniti za sve one koji su svoje živote dali za Domovinu.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment