Srebrni gimnastičar Robert Seligman na dobrovoljnom je odsluženju vojnog roka u požeškoj Vojarni, a u večernjim satima trenira na spravama Gimnastičkog društva “Sokol”

Autor: V.P.

“Mladi” 32-godišnji ročnik Robert Seligman koji je na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka u požeškoj Vojarni 123. brigade HV poznatiji je kao gimnastičar koji je osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu gimnastičara u Glasgowu u Škotskoj.

Iako je na 6. dragovoljnom vojnom osposobljavanju vrhunskih sportaša, zajedno s još njih 15 iz različitih disciplina omogućeno mu je da trenira na spravama u Gimnastičkom društvu “Sokol” što je svesrdno podržao predsjednik tog društva Krešimir Pavelić.

Preko dana je u vojarni u svakodnevnim obvezama svladavanja vojnih vještina, a navečer od 18 sati je slobodan u kojem vremenu vježba gimnastiku. U vojarni Robert svakog dana obavi samo fizičke pripreme u jutarnjoj gimnastici i može trčati i vježbati na poligonu, no da ne bi zaostao u pripremama svakodnevno odlazi u Gimnastičku dvoranu „Sokol“ i vježba s požeškim gimnastičarima što je toj ekipi iznimna čast, posebice mladim gimnastičarkama i gimnastičarima koji upijaju svaki pokret i majstorije na konju s hvataljkama, ali i vratilu i ostalim spravama.

Mladim gimnastičarima općenito je svakako i poticaj za dalji rad, ovog uspješnog sportskog kolektiva, koji se natječe na regionalnom Slavonskom, ali i državnom natjecanju u svim kategorijama i uzrastima u gimnastici.

Robert Seligman je i danas član GD Osijek Žito koji je u gimnastici punih 26 godina.

-Počeo sam svoju karijeru u gimnastici kao 6-godišnji dječak. Uz gimnastiku sam igrao i nogomet, natjecao se sve do ozbiljnijih godina, sudjelovao na turnirima „Zimko“ i „Ljetko“, osvajao i nagrade, a onda je prevladala samo gimnastika. Već kao 15-godišnji dječak ušao sam u finale Svjetskog kupa u Parizu, na Svjetskom kupu 2005. u New Yorku sam postao prvi hrvatski gimnastičar koji je osvojio pojedinačnu medalju na seniorskom natjecanju u gimnastici. Te godine pobijedio sam na Svjetskom kupu u Gentu te na Univerzijadi u Izmiru. zajedno s Filipom Ude donijeli smo prve medalje za Hrvatsku s Europskog prvenstva, a ušao sam i u finale Svjetskog prvenstva kao prvi hrvatski gimnastičar. Uslijedilo je prošle godine osvajanje europske bronce u Glasgowu – rekao je u razgovoru Robert Seligman koji je naglasio kako mu je Požega kao grad veoma drag te kako je dolazio na natjecanja u Grabrik, još 2009. godine.

-Sad sam u Požegi na dužem boravku tako da imam dovoljno vremena da upoznam grad i sve njegove znamenitosti. Od 16 sati sam vani izvan vojarne, imam vremena za obići grad, sviđa mi se ovaj talijanski štih samog centra, uske uličice. Ovaj barokni dio i sam centar me podsjeća na moju Osječku tvrđu, zavjetni kip. Moja familija su stari Esekeri u Osijeku preko 300 godina. Slavoniju obožavam, gdje god bili u Slavoniji ja uživam. Ovdje sam zahvalan GD „Sokol“ jer su mi bezuvjetno otvorili svoja vrata da mogu dokle god želim da mogu trenirati. Puno mi to znači jer se kao vrhunski sportaš ne smijem niti malo zapustiti i stalno moram brusiti formu. Ne smijem imati duge pauze jer dolaze natjecanja uskoro – dodao je Robert nastavljajući kako promatra gimnastičare “Sokola” dok treniraju te da ima uputi i koji savjet.

-Gimnastika nije prije imala dobre uvjete za treniranje, evo i GD „Sokol“ vježba u višenamjenskoj dvorani, pa svaki dan moraju namještati sprave za gimnastiku. Tako smo i mi prije, a onda smo dobili samo gimnastičku dvoranu i dolaskom privatne tvrtke Žito Osijek kao glavnog sponzora dobili smo sve uvjete za vrhunsku gimnastiku. I ostala mjesta u Slavoniji uskoro će dobiti svoje gimnastičke dvorane, pa očekujem i dalji napredak gimnastike – nastavlja razgovorljivi Robert ističući kako u Požegi ima jako puno djece koja imaju dobre rezultate.

-Treba im samo da imaju cijeli dan dvoranu i gimnastičke sprave za vježbe i treninge, dopodne i popodne, jer samo tako se može doći do vrhunskih rezultata na državnoj razini i više – apelira Robert na odgovorne pojašnjavajući kako je u svijetu već standard da gimnastičke dvorane moraju biti dostupne 24 sata za vježbanje.

Robert je naglasio i kako je gimnastika specifičan sport jer se trenira godinama, a te se onda ima samo jedan pokušaj da se pokaže i plasira u finale.

-Sve velike sile imaju vrhunske gimnastičare, istočni blok je nekada uz Ameriku dominirao, no ti vrhunski sportaši su sada kao treneri svuda po svijetu i svijet gimnastike se jako proširio. Sada se cijeli svijet bavi gimnastikom – zaključio je Robert.

Više iz kategorije