Srce mi raste od sreće kada turisti nakon kušanja kupe moju marmeladu i odnose u Ameriku, Kanadu i druge zemlje

Autor: D.K.

VELIKA – Intenzivno je ovih dana u EKO voćnjaku radila Antonija Zelenika iz Velike sa svojom obitelji kako ubrala proizvode i pripremila za proizvodnju vrhunskih EKO marmelada i džemova koju njeguje punih šest godina. Gospođa Antonija sve je prisutnija na tržištu Hrvatske i brojnim sajmovima na kojima dobiva priznanja jer se njen EKO proizvod ocjenjuje visokim ocjenama.

Može se reći da je EKO plantaža šipka i aronije u vlasništvu Antonije Zelenike kao takva jedinstvena na području Požeško-slavonske županije koja daje iz godine u godinu sve veće i kvalitetnije prinose.

-Ove je godine prinos šipka jako dobar. Urod je iznad svih očekivanja kako po količini tako i po kvaliteti. U vlastitom posjedu imam 1,5 hektara na kojoj površini je najviše zastupljen šipak, a imam i aronije. Budnim sam okom pratila kroz cijelu godinu sve što se događa sa šipkom tako da sam ga tretirala šest puta i to isključivo propolisom. Ovih sam dana krenula sa proizvodnjom marmelada. Najviše ću proizvesti marmelada od šipka što je i razumljivo jer tih količina imam najviše. Budući da imam i aronije biti će i te marmelade, a biti će i džema. Proizvest ću određenu količinu marmelade i od drenka, a biti će i džema od jagode što je također iz vlastitog uzgoja. Uspjela sam ubrati i bazge tako da ću uspjeti proizvesti i jednu manju količinu te marmelade. Sve to proizvodim da tako kažem na svoj Antonijin način, na onaj kako me moja majka naučila. Ne mogu proizvesti dovoljne količine koje traže moji stalni kupci ali i oni novi koji doznaju o kakvoj se kvaliteti radi – priča nam Antonija koju smo zatekli u njenom “mini proizvodnom pogonu” dok je kuhala i pripremala finalne proizvode malrmelada i džema od šipka, aronije i bazge.

Antonija je sa svojim proizvodima inače prisutna na gotovo svim poljoprivredno-prehrambenim sajmovima u RH gdje je kvaliteta njenih proizvoda odavno prepoznata. Određene količine plasira po tvz. zdravim trgovinama, a Antonijine marmelade traže i suvenirnice na Jadranskoj obali u kojima se ti proizvodi jako dobro prodaju.

Dubrovnik je već nekoliko godina Antonijino poznato odredište gdje voli osobno biti prisutna na svom štandu i prodavati svoje proizvode i pričati turistima kako i na koji način proizvodi marmelade i džemove.

-Turisti vole kušati moje proizvode i gotovo svi mi kažu da one marmelade koje dobivaju u hotelima nisu niti približne po kvaliteti kad usporede s ovim mojim marmeladama. Ako je veća grupa turista, posebice u Dubrovniku, i ako me iznenade znam ostati bez svojih proizvoda jer se doslovce razgrabe. Odnesoše moje marmelade po cijelom svijetu. Možete i zamisliti kada dođe neki kruzer odakle sve ima turista, a moje marmelade su za njih prava atrakcija – dodaje uvijek vedra i nasmijana Antonija Zelenika prava majstorica u proizvodnju marmelada i džemova.

Ako netko želi imati vrhunski proizvod poput marmelada koje ima Antonija taj se posao odnosno proizvodnja mora voljeti i u to unijeti cijelog sebe. Antonija kaže kako ona s velikom ljubavlju ovih dana od jutra do mraka proizvodi svoje omiljene proizvode koje će ponuditi sladokuscima koji ju već telefonski zovu i pitaju kada će stići na njihovu adresu naručeni proizvod.

Do finalnog proizvoda nije lako doći i k tomu da još bude kvalitetan kako bi opravdao povjerenje onih stalnih kupaca koji znaju što hoće.

-Kada uberem šipak, a kao što ste vidjeli na ulazu sad ga ima oko 200 kilograma, njega dobro operemo i svaki šipak preberemo. Ne može se dogoditi da bude neki trul i oštećen. Kada se odvoje oni zdravi njih stavljamo u kazan u kojem se šipak kuha najmanje tri sata. Nakon kuhanja šipak se pasira kako bi se dobila željena smjesa. Tu smjesu onda još ukuhavamo kako bi se došlo do finalnog proizvoda kojeg punimo u teglice i pakiramo kako bi bio spreman za krajnjeg kupca – prepričava nam Antonija na koji način proizvodi marmeladu od šipka dodajući kako aroniju treba manje kuhati od šipka, te da od aronije većinom radi džem koji je također vrhunske kvalitete.

-Dok se šipak, aronija ili neka druga voćka nakon pasiranja ponovno kuha paralelno se peru teglice nakon čega se te staklenke stavljaju u sterilizator. U tako vruću staklenku nakon steriliziranja u te teglice odmah se sipa gotova marmelada. Vruća marmelada u vruću teglicu. Tako vruće teglice sa vrućom marmeladom zatvaraju se i budu oko pet minuta okrenute i onda se vraćaju u svoj pravi položaj. Tako vruće zatvorene teglice pokrijemo koje pokrivene prenoće i tek se sutradan lijepe naljepnice i proizvod skladišti – pojašnjava Antonija način proizvodnje, punjenja i skladištenja svojih proizvoda.

-Proizvod ako je vruć nije dobro da se odmah premješta u neku drugu prostoriju u kojoj je niža temperatura. Proizvod nikako ne smije doživjeti temperaturni šok jer bi u tom slučaju izgubio dosta na svojoj kvaliteti – zaključuje Antonija i najavljuje kako će sa svojim proizvodima biti u subotu na sajmu u Požegi gdje će u ponudi biti vrhunski proizvodi koji se možda neće niti ohladiti, a već će biti kupcima ponuđeni.

Obitelj Zelenika ima i voćnjak sa 300 EKO stabala raznog drugog voća, najviše jabuka i šljiva koje također na svoj prepoznatljiv način proizvodi ali u manjim količinama.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot