Spremnost u svim ugrozama žurne službe pokazale na združeno-pokaznoj vježbi u Domu za stare i nemoćne Velika: Požar ugašen, jedna osoba iz prostora spašena, druga izgubljena pronađena /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Žurne službe uspješno su provele združenu pokaznu vježbu civilne zaštite, evakuacije i gašenja požara na objektu Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj uz prijetnju od proširenja požara, evakuaciju štićenika i zaposlenika te potragu za nestalom osobom, štićenikom Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj.

Združenu vježbu izveli su Služba civilne zaštite Požega, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika, Javna vatrogasna postrojba Požeško-slavonske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Požega, HGSS stanica Požega, Policijska uprava Požeško-slavonska i Hitna medicinska pomoć Požega.

Ciljevi pokazne vježbe su uvježbavanje operativnih snaga civilne zaštite te drugih subjekata koji se mogu uključiti u sustav civilne zaštite, postizanje novih sposobnosti, te poticanje izgradnje integralnog sustava civilne zaštite, provjera efikasnosti postupaka utvrđenih  standardnim operativnim postupcima za aktiviranje operativnih snaga civilne zaštite te drugih subjekata u slučaju nesreća ovakvog tipa, provjera koordinacije svih subjekata civilne zaštite u uvjetima većih nesreća i podizanje razine uvježbanosti i organiziranosti operativnih snaga civilne zaštite i imatelja skloništa osnovne namjene.

Na intervenciju su upućena dva vozila i 10 vatrogasaca, od toga 2 pripadnika JVP PSŽ  i 8 DVD Velika. Dolaskom na mjesto intervencije utvrdilo se da se radi o unutarnjem požaru i jednoj osobi koja je ostala zarobljena u prostoriji. Navalna grupa opremila se izolacijskim aparatima, dok je vodna grupa postavljala cijevnu prugu. Navalna grupa tako opremljena ušla je u prostor i izvršila gašenje požara i samom pretragom pronašla unesrećenu osobu. Unesrećenog se iznijelo van iz objekta kojeg su preuzeli zdravstveni djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Nakon požara koji je izbio u domu i evakuacijom osoba iz doma, djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe Velika utvrdili su da nedostaje jedna osoba iz objekta u kojemu je izbio požar. Zbog straha od požara, osoba se skrila u krugu Doma za starije i nemoćne. Zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Velika obavještavaju voditelja SCZ Požega o nestanku jedne osobe, koji izvješćuje Županijski centar 112 Požega o nestanku jedne osobe, a koji  alarmira HGSS stanicu Požega koja na intervenciju izlazi s 5 spašavatelja specijaliziranih za potrage, voditelj/kartograf, voditelj potražnog psa, operater bespilotne letjelice te 2 člana s terenskim i quad vozilom.

Dolaskom na mjesto događaja HGSS-ovci prikupljaju sve potrebne informacije od osoblja Doma te započinje pretraživanje područja u krugu Doma ( pas, dron) te izvan Doma. U čempresu (otvorenoj šahti) u krugu Doma, potražni pas pronalazi skrivenu i uplašenu osobu koju predaju djelatnicima Doma za starije i nemoćne osobe Velika na daljnje zbrinjavanje.

Pronalaskom osobe završila je potraga i vježba civilne zaštite „DOM VELIKA 2019.“

Foto: D. Mirković

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: