Sportašica učenica Marta Vidmar, dobrotvor Mato Veić I NK “Omladinac” dobili godišnje nagrade uz Dan općine Čaglin

Autor: Jelenko Topić

Središnja svečanost dana općine Čaglin bila je sjednica Općinskog vijeća u nazočnosti visokih uzvanika kao što su Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, zamjenik župana Željko Jakopović, gradonačelnici Kutjeva i Pleternice Josip Budimir i Antonija Jozić, te brojni načelnici susjednih općina i njihovi zamjenici, predstavnici javnih poduzeća i institucija, udruga iz domovinskog rata, vojske i policije.

-Imamo veliku koncentraciju radnih strojeva jer se gradi na sve strane počevši od prometnica, ambulante, nogostupa i drugog – kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik Općinskog vijeća Ivan Demše.

Prigodan govor o ulaganjima i razvoju općine imao je načelnik Dalibor Bardač.

-Prema odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave nalazimo se u drugoj skupini i nažalost još uvijek nismo uspjeli ostvariti status brdsko-planinskog područja koji bi  mogao imati utjecaj na daljni razvoj – kazao je na početku Bardač i dodao da je cilj osigurati stanovnicima najbolje uvjete života u skladu s njihovim potrebama uz održivi gospodarski razvoj i očuvanje prirodnih resursa i ljepota općine, a vizija općine kaže da žele biti poželjno mjesto za život koje će uz razvoj industrije, poduzetništva, turizma i poljoprivrede biti zaštitnik prirodnih krajobraza, kulture i  baštine po kojima smo i danas poznati.

Upozorio je na nezaposlenost, odlazak mladih i obitelji što je sve izraženije i to se mora prihvatiti, ali se ne pomiriti već još ustrajnije i napornije raditi ne bi li stvorili uvjete za ostanak ili povratak otišlih.

Istakao je ulaganja koja su završena, traju ili slijede kao što su uređenje zgrade bivše općine u Ruševu, izmjena krovišta na društvenom domu u Novom Zdenkovcu, instaliranje grijanja i hlađenja u vrtiću, uređenje doma u Milanlugu, rekostrukcija Kolodvorske ulice u Čaglinu, gradnja  ambulante u Čaglinu uključujući ugradnju stolarije, asfaltiranje ceste kroz Mokreš duge kilometer, sanacija doma u Sapni i izgradnja pješačkog mosta u Čaglinu, a najveći projekt koji je u tijeku je rekonstrukcija državne ceste kroz Čaglin u vrijednosti  gotovo 15 milijuna kuna u sklopu koje će se proširiti kolnik, izgraditi staze, autobusno stajalište i dio kanalizacijske mreže.

-Kada bi zbrojili vrijednost projekta došli bi do iznosa između 30 i 40 milijuna kuna koji trenutno ovdje kolaju što je za općinu poput naše priličan iznos – ističe Dalibor Bardač dodajući da slijedi izrada Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem kojim će se riješiti zakup  te opg-ovima i poljoprivrednicima osigurati stabilnost i sigurnost.

Na području općine djeluje desetak udruga čiji opstanak ovisi o popori općine pa je za udruge u kulturi i društvenim djelatnostima ove godine izdvojeno 90 tisuća dok je za sportske udruge dato 120 tisuća.

-Kako je u općini Čaglin krajem ljeta 2017.godine ukinuta pripravnost liječnika Općinsko vijeće je donijelo odluku da iz svog proračuna financiramo pripravnost te smo stanovnicima omogućili prisutnost liječnika i izvan njegovog radnog vremena i vikendom što godišnje stoji 70 tisuća kuna-rekao je načelnik Bardač i dodao da općina funkcionira bez kredita, obveze prema svima podmiruje u i samoodrživost sigurno neće doći u pitanje. Prilog tomu je porezna reforma Hrvatske vlade koja je omogućila veći priljev sredstava u proračun bez kojih mnogi od projekata ne bi bili provedivi.

-Dugo je ovaj kraj čekao na ova ulaganja, a europska sredstva i porezna reforma očito sada daju rezultate tako da će se do kraja mandata dosta učiniti da se smanji odlazak ljudi – istakao je u pozdravnoj riječi zamjenik župana Željko Jakopović.

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir pozdravio je slavljenike u ime svojih kolega gradonačelnika i načelnika istakavši veliki nesrazmjer između izvornog proračuna općine Čaglin i ulaganja koja traju.

-Obnova i stambeno zbrinjavanje su uvjeti za opstanak ljudi, a slijedi dodjela materijala mladim obiteljima za gradnju u ovom kraju- naglasio je državni tajnik Nikola Mažar.

Godišnje nagrade općine Čaglin primila je učenica i vrhunska sportašica Marta Vidmar, zatim dobrotvor Mato Veić iz Ruševa koji je požeškoj bolnici donio uređaj vrijedan 100 tisuća eura, te NK “Omnladinac” u povodu 40 godina postojanja. U ime dobitnika zahvalio se Goran Blagojević, predsjednik toga kluba.

Tijekom svečanosti učenici čaglinske Osnovne škole Stjepana Radića izveli su nekoliko dramsko-literarno-folklornih točaka.

Foto: D: Krstanović

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: