Spomenik Stjepanu Radiću treba postaviti ispred OŠ Julija Kempfa

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Prioritetna inicijativa Udruge za promicanje hrvatske kulturne i povijesne baštine Požega biti će postavljanje spomenika Stjepanu Radiću u Požegi koju su između ostalih planiranih aktivnosti na tiskovnoj konferenciji predstavili članovi te udruge. Plan je da spomenik bude postavljen ispred Osnovne škole Julija Kempfa.

Ciljevi Udruge su promicanje hrvatske kulturne i povijesne baštine s posebnim naglaskom na ljudske slobode i prava, čovječnost, poštenje, slobodu, pravo na rad, mir, slobodu, socijalnu pravdu, zaštitu čovjekova zdravlja i zaštitu čovjekove okoline. Jedan od ciljeva Udruge je postavljanje skulptura, odnosno statua povijesnih osoba  u Požegi, u prirodnoj veličini, a prva aktivnost udruge je pokretanje inicijative za postavljanje spomenika Stjepanu Radiću u Požegi. Prema ponudi koju je dala akademska kiparica Tatjana Kostanjević, troškovi za postavljanje skulpture iznosili bi oko 140 tisuća kuna, a članovi udruge smatraju kako bi u financiranje trebalo biti zainteresirano pet institucija, Ministarstvo kulture RH, Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Središnjica HSS-a i naša udruga. Plan je i da svaka strana snosi troškove u jednakom iznosu, što iznosi 28 tisuća kuna – istakao je  predsjednik Udruge Predrag Livak koji je napomenuo da članovi Udruge već prikupljaju donacije od fizičkih i pravnih osoba.

Postavljanje skulpture je zamišljeno da Stjepan Radić gleda prema svojoj ulici, stoji u raskoraku te desnom rukom prilazi pješaku, prolazniku i pozdravlja ga.

-Smatramo da bi ova skulptura bila i edukativna. Skulptura bi bila u prirodnoj veličini 185 cm, na platou visine 20 cm i smatramo kako je ovo idealno mjesto za to. U budućnosti želimo pokrenuti inicijativu da se i ovaj dio ulice, sve do bivše “Name” preimenuje u ulicu Stjepana Radića, odnosno da spomenik bude u svojoj ulici – dodao je Livak ističući kako u Gradu Požegi načelno postoji podrška ovoj inicijativi.

Udruga za promicanje hrvatske kulturne i povijesne baštine Požega je prijavila taj projekt županiji i gradu Požegi kako bi se predvidjela sredstva u proračunu za narednu godinu. Dopis će biti upućen i Ministarstvu kulture i Središnjici HSS-a.

Na tiskovnoj konferenciji za medije bili su i dopredsjednici Udruge prof.dr.sc. Antun Lovrić i Dubravka Sokač – Štimac, članica Upravnog odbora Udruge Ivana Ivanika te članica Udruge Mirjana Novaković.

Više iz kategorije