Spomen u čast na 42 stradala mještana

Autor: D.K.

JEMINOVAC – Komemorativnim skupom kod spomen obilježja nedaleko sela Jeminovac zapadno od Požege obilježena je 24.obljetnica tragičnog stradanja 42 građana srpske nacionalnosti 10. prosinca 1991. godine. Žitelji sela Čečavac, Čečavački Vučjak , Jeminovac, Ruševac i Šnjegavić podigli su spomen-obilježje u čast nevino stradalih sumještana čija većina tijela ni do danas nije pronađena iz kojeg je razloga ponovno upućen apel svima onima koji imaju bilo kakva saznanja o bilo kojim stradalim građanima i njihovom grobovima da to prijave kako bi se tijela dostojno mogla sahraniti.

-Ovo je treća godina kako se okupljamo ovdje kod križa-spomenika. Veoma je važno da ovo obilježavamo jer i to može biti podsjetnik onima koji nešto znaju o nestalim tijelima da o tome progovore gdje su tijela ovdašnjih mještana. Uvijek sam se pitao zašto su vojske koje su dolazile u sela iz kojeg su razloga činile zločine. Oni koji su željeli ostati u svom selu ostajali su jer se seljaku teško bilo odvajati od svog sela i svoje kuće. Zar su zbog toga morali doživjeti tragediju i pogubljenje. Nadam se da će doći vrijeme da će doći vrijeme kada će se progovoriti o zločinima koji su počinjeni bez obzira o kome da se radi. Rat je bio veliki poraz koji je za sobom ostavio pustoš. Žalimo sve žrtve rata. Neka i ovaj križ koji je postavljen na raskršću triju strana bude podsjetnik svima da znaju što se ovdje zbivalo jer ako se zatiru tuđi život zatiremo i svoje živote – rekao je na skupu Veljko Džakula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije koji je zajedno sa izaslanstvom položio vijenac kod spomen obilježja.

Molitvu u spomen na stradale građane među kojima je bilo 16 staraca i 24 žene služio je paroh Ratko Gatarević koji je također izrazio žaljenje što su nedužni civili izgubili živote.

/Foto: D.Mirković/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot