Spomen u čast na 42 stradala mještana

Autor: D.K.

JEMINOVAC – Komemorativnim skupom kod spomen obilježja nedaleko sela Jeminovac zapadno od Požege obilježena je 24.obljetnica tragičnog stradanja 42 građana srpske nacionalnosti 10. prosinca 1991. godine. Žitelji sela Čečavac, Čečavački Vučjak , Jeminovac, Ruševac i Šnjegavić podigli su spomen-obilježje u čast nevino stradalih sumještana čija većina tijela ni do danas nije pronađena iz kojeg je razloga ponovno upućen apel svima onima koji imaju bilo kakva saznanja o bilo kojim stradalim građanima i njihovom grobovima da to prijave kako bi se tijela dostojno mogla sahraniti.

-Ovo je treća godina kako se okupljamo ovdje kod križa-spomenika. Veoma je važno da ovo obilježavamo jer i to može biti podsjetnik onima koji nešto znaju o nestalim tijelima da o tome progovore gdje su tijela ovdašnjih mještana. Uvijek sam se pitao zašto su vojske koje su dolazile u sela iz kojeg su razloga činile zločine. Oni koji su željeli ostati u svom selu ostajali su jer se seljaku teško bilo odvajati od svog sela i svoje kuće. Zar su zbog toga morali doživjeti tragediju i pogubljenje. Nadam se da će doći vrijeme da će doći vrijeme kada će se progovoriti o zločinima koji su počinjeni bez obzira o kome da se radi. Rat je bio veliki poraz koji je za sobom ostavio pustoš. Žalimo sve žrtve rata. Neka i ovaj križ koji je postavljen na raskršću triju strana bude podsjetnik svima da znaju što se ovdje zbivalo jer ako se zatiru tuđi život zatiremo i svoje živote – rekao je na skupu Veljko Džakula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije koji je zajedno sa izaslanstvom položio vijenac kod spomen obilježja.

Molitvu u spomen na stradale građane među kojima je bilo 16 staraca i 24 žene služio je paroh Ratko Gatarević koji je također izrazio žaljenje što su nedužni civili izgubili živote.

/Foto: D.Mirković/

no images were found

Više iz kategorije