Spomen ploča u čast petorice poginulih branitelja iz čaglinskog kraja

Autor: D.K.

ČAGLIN – Spomen ploča u koju su uklesani portreti pet heroja, hrvatskih branitelja, iz čaglinskog kraja postavljena je na ulazu u Osnovnu školu Stjepana Radića što će ostati trajni znamen na nekadašnje učenike te škole, Zorana Petrovića Stipu Kovačevića, Josipa Kneževića, Zdenka Fržuljevića i Josipa Poljakovića, koji su položili živote za današnju slobodnu Hrvatsku državu.

Inicijativa za postavljanje spomen ploče došla je od čaglinskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i predsjednika Zdravka Brkanovića za što su dobili potporu Školskog odbora, općine Čaglin i Požeško-slavonske županije kao i voditelja koordinacije udruga i dopredsjednika UDVDR Požeško-slavonske županije umirovljenog brigadira Krešimira Pavelića.

Na obilježavanju otkrivanja spomen ploče uz roditelje, supruge, djecu i rodbinu bila je kao domaćin ravnateljica OŠ Stjepana Radića Slađana Švajda, općinski načelnik Dalibor Bardač, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, voditelja koordinacije UDVDR Požeško-slavonske županije umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić te predstavnici UDVDR iz Brodsko-posavske županije.

Otkrivanju spomen ploče prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju u Čaglinu kod spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja iz čaglinskog kraja.

Slađana Švajda, ravnateljica OŠ Stjepana Radića Čaglin

Dirljivim riječima obratila se svim nazočnima ravnateljica škole Slađana Švajda koja je naglasila kako joj je čast što ima mogućnost na ovakav način odati počast poginulim braniteljima koja je naglasila kako je bila dijete kada su se događale nemile situacije te da se u njoj javlja veliko suosjećanje.

Krešimir Pavelić, dopredsjednik UDVDR Požeško-slavonske županije

-U ovo predbožićno vrijeme postavljanje ove spomen ploče vama roditeljima poginulih branitelja svakako je najveća potpora i dokaz da smo s vama. Svi zajedno vrednujemo ono što su oni uložili da mi danas imamo hrvatsku državu. Njihovi životi nisu uzalud, mada ponekad svi nismo zadovoljni s okolnostima u kojima mi jesmo. Vjerujemo i sigurni smo da zbog njih ne dozvolimo bilo kome da ovu Hrvatsku bilo kad odvede u nekom drugom smjeru. Njihovi životi su upravo garancija za ovo – rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, dopredsjednik UDVDR Požeško-slavonske županije koji je posebno zahvalio županu Tomaševiću što uvijek podržava ovakve i slične inicijative,a uputio je i zahvalu ravnateljici škole na upućenim toplim riječima.

Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin

Riječi pozdrava uputio je i općinsko načelnik Dalibor Bardač koji je naglasio kako je uvjeren da članovima obitelji spomen ploča neće biti samo utjeha u bolu i tuzi kada u blagdanskim danima uvijek jedno mjesto za stolom ostaje prazno.

-Ovo je svakako jedan podsjetnik na ove heroje koji su dali ono najvrednije što su imali a to je svoj vlastiti život. Iako neki kažu da bi spomen ploče trebale biti na nekim drugim mjestima, mi smatramo da ova spomen ploča treba biti ovdje u školi, ali i u udžbenicima povijesti o Domovinskom ratu, ne samo ova nego i brojne spomen ploče iz Domovinskog rata cijele Hrvatske – naglasio je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Župan Tomašević osvrnuo se na povijest hrvatske slobode od pada Vukovara, u Zapadnoj Slavoniji gdje je kako je rekao, ovdje slomljena kičma neprijatelju i napadaču.

-Ovih pet prijatelja i pet heroja čije smo povjesnice i životopise sada čuli, poginuli su u tim vremenima. Oni su iz ove slavonske ravni otišli na ratišta diljem Hrvatske, ostavili svoje živote, a upravo mi, njihovi suvremenici, koji smo zajedno stvarali tu Hrvatsku, moramo zabilježiti spomen na njih. Hvala i obiteljima poginulih koje živite tako skromno i ne tražite ništa, hvala svakoj majci koja je ispratila sina i supruzi koja je ispratila svoga supruga na bojišnicu i s djecom ostala, a on se nije vratio. To je bila naša snaga, mi smo pobijedili i stvorit ćemo onakvu Hrvatsku kakvu su naši prijatelji željeli i sanjali – rekao je župan Alojz Tomašević.

/Foto: D.Mirković/

no images were found

Više iz kategorije