U spomen na nedavno preminulog Anđelka Klobučara /FOTO/

Autor: D.M.

POŽEGA – Pavao Mašić, jedan od najafirmiranijih  hrvatskih glazbenika mlađe generacije predstavio se požeškoj publici na Orguljaškoj večeri u katedrali. Program koncerta je bio u znaku nedavno preminulog skladatelja i orguljaša Anđelka Kolbučara. Riječ je o jednom od najistaknutijih hrvatskih umjetnika suvremene hrvatske glazbe. Osim njegovog pedeset godina dugog angažmana kao orguljaša zagrebačke katedrala, poznat je i kao autor brojnih suvremenih glazbenih dijela, ali i brojnih liturgijskih napjeva. S oko sedamdesetak skladbi posvećenih orguljama tvorac je jednog od najvećih orguljskih opusa u hrvatskoj glazbi.

Osim Klobučara izvedene su i skladbe dvojice francuskih orguljaša, Boelya i Duruflea, te neizostavnog  Johanna Sebastiana Bacha, potom Hollinsa i skladbu “Idila “Blagoja Berse.

Inače, Pavao Mašić je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu čembalo i orgulje , a usavršavao se kod mnogih evropskih  poznatih glazbenih pedagoga. Mašić je glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu gdje se orgulje kontinuirano sviraju još od 1359. Godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kod nas i u inozemstvu.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: