„Spin Valis“ izlagao u Njemačkoj među pet hrvatskih drvoprerađivača

– Na najvećem i najznačajnijem sajmu namještaja u Europi – IMM Cologne, koji je održan od 14. do 20. siječnja, predstavilo se pet hrvatskih tvrtki. Uz potporu Hrvatske gospodarske komore svoje novitete namještaja i dizajna prezentirali su Dizz Concept, Mundus Viridis, Prima namještaj, Prostoria i Spin Valis.

Požeški drvoprerađivač, kako smo saznali, predstavio se širokom paletom proizvoda  među kojima je i dio novodizajniranih namijenjenih za zahtjevne strane kupce jer je tvrtka poznata po izvoznoj orjentaciji.

Njihova stalna poruka je „Spin Valis, drvno bogatstvo Zlatne doline već dugi niz godina pretvara u proizvod primjeren današnjem čovjeku i europskoj kulturi življenja“.

Prema podacima HGK izvoz drva i drvnih proizvoda u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 839 milijuna eura, od čega na izvoz namještaja otpada 220 milijuna. O važnosti te industrije za domaće gospodarstvo govori i podatak da udio robne razmjene drva, drvnih proizvoda i namještaja u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom u zadnjih par godina varira između 8 i 9 posto. Njemačka je drugo izvozno tržište za hrvatske proizvode od drva i namještaj, odmah iza Italije.

Što se tiče izvoza samog namješta, u Njemačku je u prvih devet mjeseci 2017. godine izvezeno 55 milijuna eura, dok je u istom razdoblju 2018. izvezeno 63,5 milijuna, što čini povećanje od 15 posto.

-Prerada drva i proizvodnja namještaja spadaju u red izrazito izvozno orijentiranih grana, ovaj sektor ostvaruje 10 posto hrvatskog izvoza. Oko 70 posto prihoda ova djelatnost realizira prodajom na inozemnim tržištima. Budući da smo dokazali da možemo konkurirati kvalitetom i inovativnošću važno je da smo prisutni na najznačajnijem sajmu u Europi za proizvođače namještaja. Ne posjećuju ga samo kupci iz Njemačke i Europe, već se poslovi mogu dogovoriti i s kupcima iz cijelog svijeta. U Kölnu izlaže cjelokupna industrija namještaja, od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda i dizajna. Kao prvi sajam namještaja u godini, IMM Cologne određuje koji će trendovi u dizajnu i opremanju interijera prevladavati idućih mjeseci- izjavio je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević.

Otkako je IMM Cologne uveo djelomični posjet, tj. samo za poslovne posjetitelje (ove godine od 14. do 18. siječnja, a za sve ostale od 18. do 20. siječnja), izlagači se mogu potpuno posvetiti kupcima i distributerima. Prošle godine sajam je posjetilo 125 tisuća posjetitelja iz 138 zemalja svijeta, a broj se, posebice međunarodnih kupaca, svake godine povećava.

Foto: Spin Valis

0 Comment