SOVSKO JEZERO: Prije 30 godina proglašeno zaštićenim krajolikom, a toliko djeluje i Udruga za uređenje

Autor: DK

PREDSTAVLJENA KNJIGA GENERALA VINKA VRBANCA O SOVSKOM DOLU

SOVSKI DOL – Izložbom slika i dokumenata, te prigodnom svečanosti i predstavljanjem knjige generala Vinka Vrbanca, rođenog u ovom kraju, proslavljeno je 30 godina rada odbora za uređenje i zaštitu Sovskog jezera, a uz brojne goste nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović, načelnik čaglinske općine Dalibor Bardač i drugi. Ta udruga zahvaljujući neumornim pojedincima uspjela je kroz to razdoblje napraviti mnogo ponajprije na uređenje jezera i okoliša, te gradnji potrebnih sadržaja.

Zdenko Poljaković, predsjednik Mjesnog odbora Sovski Dol

-Ondašnja Mjesna zajednica Sovski Dol imenovala je 1988. godine Odbor za uređenje, da bi njegovim aktivnostima godinu dana kasnije jezero proglašeno značajnim prirodnim krajolikom površine 67,5 hektara nakon čega su slijedile akcije kroz 20 tisuća dobrovoljnih radnih dana kojima je jezero spašeno  od isušivanja i uređeno, a izgrađeni u brojni sadržaji za izletnike – kazao je na ovoj svečanosti predsjednik ovog Odbora i predsjednik Mjesnog odbora sela Zdenko Poljaković i dodao da planiraju izgraditi kuću za izletnike, te modernizirati prilazni put.

Učenici nižih razreda Osnovne škole stjepana Radića iz Čaglina predvođeni ravnateljicom Slađanom Švajda izveli su prigodni folklorni program.

Obratio se zatim Antun Herbut vodoprivredni stručnjak iz Slavonskog Broda koji je vodio istražne radove na jezeru vodne površine 3600 četvornih metara, zatim Đuro Japarić, dugogodišnji predsjednik Odbora za uređenje jezera i Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje prirodnim područjem ove županije.

Vinko Vrbanac, umirovljeni general – autor knjige

Na kraju je Filip Kovačević uz generala Vrbanca predstavio njegovu knjigu pod nazivom „O Sovskom Dolu kakvog više nema – legenda, zbilja,sjećanje“ koju je objavila ova udruga.

Na kraju su gosti uputili pozdravne riječi ukazujući na značaj provedenih aktivnosti kao i potrebu daljnjih ulaganja jer je ovo bistro oko na  nadmorskoj visini Dilj gore od 350 metara izuzetno zanimljivo kao rijedak prirodni fenomen na ovim prostorima pa je dugoročno veliki potencijal za turistički i sveukupni gospodarski razvoj tog dijela Požeške kotline.

Uručene su zahvalnice zaslužnima za provedene aktivnosti, potporu i suradnju, a tijekom druženja nastupili su požeški tamburaši „Naša grana“.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: