Sokolovac može biti zanimljivo turističko odredište /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Malo je gradova kao što je Požege gdje se vinogradi, kako je to lijepo opisao znameniti književnik Matko Peić, spuštaju u samo središte. Tu činjenicu, kao i povijesno značenje brda Sokolovac iznad Požege, vinogradari okupljeni u sekciji „Sokolovac“, koja djeluje u sastavu požeške Udruge vinogradara i voćara „Stjepan Koydl“ žele iskoristiti, te ovaj lokalitet uključiti u turističku ponudu grada. Razlozi za to su i u tome što se upravo tu odigrala povijesna bitka protiv Turaka kada je oslobođena Požega, a nakon domovinskog rata na Sokolovcu je podignut Domovinski križ.

-Potrebna nam je struja jer bez nje ovdje nema nikakve ozbiljnije aktivnosti-kazao nam je jedan od vinogradara sa Sokolovca Zlatko Vuković, koji sa suprugom Sanjom, ovdje obrađuje 1400 čokota graševine i sivog pinota, uglavnom za vlastite potrebe. Registrirali su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a zajedno sa još 11 vinogradara tog dijela Požeške gore namjeravaju se uključiti u ponudu zbog čega su uredili vinogradarsku kuću sa pratećim  sadržajima. Oni su zadovoljni prometnicama u tom dijelu vinogorja, no očekuju da kao mali vinogradari dobiju poticaje jer je poznato da vinograd ne treba gospodara već slugu koji će tu svakodnevno neumorno raditi.

-Ovi vinogradi su pogodni za jednodnevni izletnički turizam jer imamo mogućnosti ugostiti i pun autobus izletnika, dok bi se spavanje organiziralo u gradu, koji je nadohvat ruke – nastavlja Vuković i dodaje da se ovi vinogradari svake godine u dva navrata okupljaju na radnim akcijama kada uređuju okoliš na Sokolovcu.

Kada je u pitanju gastronomija oni rado pripremaju ovdašnje slavonske delicije počevši od vinogradarskog ćevapa, odreska Ciraki, pa do suhomesnatih domaćih proizvoda, a na raspolaganju svi imaju dovoljne količine vlastitih kvalitetnih vina, kao i pića za aperitiv.

dsc_4365

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »