Sokolovac iznad Požege dobio struju, letači “Bumbara“ ostali bez uzletišta! /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA – Ove godine legendarni požeški predjel Sokolovac iznad samog grada dobio je električnu energiju, a na mrežu je priključeno više korisnika uglavnom vlasnika vinogradarskih klijeti i vikendica u požeškom vinogorju. Taj zahvat naravno je koristan i zbog održavanja „Sata istine“ kada tu dolaze osnovci gdje se upoznaju sa novijom povijesti ovoga kraja.

sdr

No, problem je da je izgradnjom te električne mreže dvadesetak letača kluba „Bumbar“ ostalo bez svoga stalnog uzletišta kojega su koristili dugi niz godina.

-To je bila šikara, mi smo to 2003. godine dobrovoljnim radom očistili i uredili, a otada smo koristili navedenu lokaciju kao stazu za polijetanje  – kaže nam Zotan Bartaky, predsjednik LK „Bumbar“ i dodaje da ih tijekom izgradnje električne mreže nitko od nadležnih nije kontaktirao iako svi znaju da oni koriste navedenu zemljišnu površinu veličine oko 500 četvornih metara.

Zanimljivo je da je taj električni vod jednim dijelom postavljen ispod zemlje, no dio je zračni vod tako da letačima sada smeta jedan električni stup(bandera) ili najviše dva zbog čega ne mogu poletjeti put plavog neba iznad svoga grada.

-U prospektu, odnosno vodiču Turističke zajednice grada pozivaju se ljudi tj. ljubitelji visina i letači da dođu u Požegu i polijeću sa Sokolovca, no to sada nije moguće – nastavljaju nam Bartaky i klupski koordinator za promidžbu Zlatko Antunović.

Tako su nedavno u Požegu došli letači iz Otočca prešavši više 300 kilometara, te dvojica iz Austrije koji su potegli i mnogo više od toga, ali nisu mogli poletjeti sa brda Sokolovac, pa su odustali od letenja!

-Bio sam u Turističkoj zajednici i imamo navodno obećanje grada da će se to riješiti jer je to negativna promidžba Požege – zaključio nam je Zoltan Bartaky i dodao da oni nemaju zamjenske lokacije za uzletište, tako da ne mogu ni trenirati. Letači su se zanimali za tehničko rješenje i troškove tog zahvata, a dobili su informacije da bi se mogao koristiti isti kabel koji sada ide zrakom sa stupa na stup, kao i da troškovi iskopa zemlje i njegova postavljanja podzemno ne bi stajali mnogo novca.

Ovaj predjel Požeške gore je za polijetanje izuzetno dobar je su dobre struje vjetrova tako da mogu ići i do 1700 metara u visinu.

Očekivanja su da će se problem uzletišta za članove „Bumbara“ i njihove goste riješiti u dogledno vrijeme tim prije što klub slavi 15. rođendan, a obilježavanje je ove godine izostalo upravo zbog toga što nemaju svoju stazu.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot